Vastgoed

Vraag naar nieuwe bedrijfsruimten neemt af

De vraag naar nieuwe bedrijfsruimten blijft afnemen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens de NVM kan de toename van het aanbod van bedrijfsvastgoed zelfs spectaculair genoemd worden. Begin 2011 viel te kiezen uit 13,5 miljoen m2 aan bedrijfsvastgoed, met sinds 2009 een toename van het aanbod met 13%.

Volgens de NVM staan met name grotere bedrijfsruimtes als distributiecentra getroffen door (langdurige) leegstand. Daarbij is er sprake van veel leegstand in de regio`s Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Volgens de NVM staat het gros van de grote bedrijfsruimtes leeg als gevolg van de economische crisis. Daardoor is de overslag van goederen meer in het slop geraakt. Omdat er in de topjaren ook te veel is bijgebouwd, is er nu juist leegstand. De NVM verwacht niet dat de situatie snel zal verbeteren.

Als gevolg van de crisis denken veel bedrijven er niet over na om uit te breiden. Eerder kiezen ze voor het beperken van het bedrijf. In de Randstad is bovendien al zichtbaar dat de huurprijzen spectaculair dalen door het grote aanbod. Ook is er hevige concurrentie onder makelaars die zich met deze sector bezig houden.

Gebaseerd op: Cobouw