Nieuwbouw

Amsterdam wil nieuwbouw pas toestaan na sloop

De gemeente Amsterdam wil nieuwbouw voor bedrijfshuisvesting voortaan pas toestaan als eerst elders evenveel vierkante meter is gesloopt. De leegstand mag ook worden aangepakt door het gebouw een nieuwe bestemming te geven.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, wil voorkomen dat de leegstand verergert. Momenteel staat meer dan 17% van de Amsterdamse kantoorpanden leeg. Het lijkt er niet op dat de leegstaande kantoren snel een nieuwe gebruiker krijgen, terwijl er wel nieuwe kantoren worden gebouwd. Jan Fokkema, directeur van koepelorganisatie Neprom, vindt het plan van de burgemeester unfair. Fokkema verklaart dat de leegstand diverse oorzaken heeft. Daarom is het niet eerlijk om de rekening alleen maar bij projectontwikkelaars neer te leggen.

De vereniging van beleggers in kantoorruimte IVBN juicht het plan wel toe. Directeur Frank van Blokland constateert dat nieuwbouw alleen leidt tot het verplaatsen van werkgelegenheid. Gebruikers die naar een nieuw gebouw verhuizen hebben vaak minder ruimte nodig doordat het pand efficiënter is ingedeeld en meer medewerkers thuis werken.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad