Vastgoed

Leegstand kantoren bedraagt 14%

De leegstand van kantoren bedraagt momenteel 14% en loopt op naar 25% in 2015. De behoefte aan kantoren zal de komende jaren door het nieuwe werken afnemen met 10%. ABN Amro verklaart dat het krimpend ambtenarenapparaat ook zal zorgen voor een verdere toename van de leegstand.

Erik Steinmaier, hoofd onderzoek van de vastgoedtak van ABN, verwacht dat de leegstand een negatieve impact heeft op de waardering van vastgoed. Banken hebben pakweg 60% van de kantoren gefinancierd. Dat komt neer op ruim 30 miljard euro aan vastgoedleningen. Vanaf 2007 is de waarde van de kantoorbeleggingen van institutionele beleggers gedaald met 15%. Adviesbureau Twynstra Gudde stelt dat een derde van de grote kantoorgebruikers van plan is om flexibele werkplekken in te richten. De overheid schrapt 2,75% van de arbeidsplaatsen. Momenteel is de overheid goed voor 21% van het kantoorgebruik.

Ambtenaren nemen samen bijna 6 miljoen m2 kantooroppervlakte in gebruik. Door de bezuinigingen kan de leegstand in Den Haag en omgeving oplopen naar 30%.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad

Ook interessant