Vastgoed

Nieuwe verordening dwingt eigenaar 'spookkantoor' tot actie

Eigenaren van lege kantoorgebouwen kunnen zelf eenvoudig de mogelijkheden van hergebruik laten onderzoeken. Zo voorkomen ze dat gemeenten juridisch een ander gebruik kunnen afdwingen. Dat zegt ing. Frans Houtkamp, partner bij advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT in reactie op de leegstandsverordening die de gemeente Amsterdam heeft aangekondigd. “Wie baas in eigen pand wil blijven, kan simpelweg niet langer afwachten.”

Amsterdam kondigde vorige week als eerste Nederlandse gemeente aan gebruik te gaan maken van de nieuwe wet Kraken en Leegstand om leegstaande kantoren geschikt te maken voor een nieuwe functie. Landelijk staat 6,5 miljoen vierkante meter leeg, zo’n 14 procent van de voorraad. Centraal in de nieuwe aanpak staat de leegstandsbeschikking. Houtkamp verwacht dat meer gemeenten het voorbeeld van de hoofdstad zullen volgen.

Ondanks de dwang kunnen eigenaren wel degelijk de regie over hun bezit houden. “Een leegstandsbeschikking kan worden voorkomen door zélf te laten onderzoeken of een kantoor inderdaad voor ander gebruik geschikt is. Een quickscan biedt snel uitsluitstel over de wettelijke, technische en functionele mogelijkheden. Ook het grootste struikelblok, de financiële haalbaarheid, wordt daarmee getackeld”, aldus Houtkamp.

“Zo’n Kantoren-transformatiescan (KTS) geeft vooral veel duidelijkheid. De resultaten leggen een goede basis onder het overleg met de gemeente. Hoe concreter de gegevens over een pand, hoe meer regie de eigenaar houdt. Ook staat hij veel steviger bij een eventuele rechtsgang. De kans dat de gemeente een dwangsom kan opleggen wordt veel kleiner als de eigenaar kan aantonen dat hij onderzoek heeft gedaan en écht constructief meewerkt.”

De discussie over de vraag of een leeg kantoorgebouw een andere functie kan krijgen, staat of valt met een deskundige onderbouwing, stelt LBP|SIGHT. Verstandige eigenaren wachten dan ook niet af maar nemen het heft in eigen hand.