Vastgoed

Kantorenleegstand loopt snel op als Rijk niet ingrijpt

De leegstand van kantoren zal snel verder toenemen als het Rijk niet ingrijpt. Volgens bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff lossen marktpartijen noch gemeenten het probleem op eigen kracht op.

`We moeten deze waarheid onder ogen zien en ingrijpen`, meldde Van Steenhoven tijdens de presentatie van de jaarlijkse vastgoedvisie van zijn onderneming. Na de kantorentop afgelopen jaar en de vorming van een werkgroep om met aanbevelingen te komen, is het volgens hem angstvallig stil gebleven. De nieuwe minister laat in tegenstelling tot haar voorgangster de verantwoordelijk vooralsnog liggen bij de gemeenten. De overdaad aan bouwplannen blijft zo gehandhaafd. Wethouders rekenen op grondopbrengsten en hopen melding te kunnen maken van werkgelegenheidsgroei.

Voor marktpartijen geldt iets dergelijks. Voor nieuw vastgoed is er bijna altijd direct een gebruiker. Doordat beleggers zich verdringen om kansrijk vastgoed, zijn de prijzen van aantrekkelijke kantoren vorig jaar zelfs gestegen. De hiervoor aan te trekken huurders laten ergens anders gemiddeld meer ruimte leeg achter dan ze betrekken. De eigenaren van leegstaande kantoren hebben het nakijken en maatschappelijk is het ook nadelig, meent Van Steenhoven. `Wij vinden het gebrek aan daadkracht ernstig en willen hierover in gesprek met de minister.`

Gebaseerd op: Cobouw