Architectuur

Faro mag dorpshuis Badhoevedorp ontwerpen

Faro Architecten krijgt de opdracht voor het ontwerpen van het nieuwe dorpshuis in Badhoevedorp. Dat is het resultaat van de aanbesteding door de gemeente Haarlemmermeer onder vijf architectenbureaus. FARO scoorde het beste na optelling van de punten uit de enquête, de beoordeling door de begeleidingsgroep en de selectiecommissie van de gemeente. De uitstraling van het ontwerp van Faro kreeg de meeste bijval van Badhoevedorpers.

Badhoevedorp, ooit ontstaan rondom modelboerderij de Badhoeve, krijgt door een écht dorpshuis een nieuw sociaal hart. De bouwlocatie rondom een grote parkeergelegenheid verdient wel een verbetering. De huidige situatie voelt schraal en anoniem. Het dorpshuis moet dat gevoel veranderen! Er is potentie vooral dankzij het groene wandelbos met waterpartij.

De plek vraagt dus om een passend architectonisch antwoord: een karakteristiek, herkenbaar en duurzaam gebouw. Vanuit het gebruikersgemak is het goed om veel functies op de begane grond te huisvesten, vanuit de openbare ruimte is een gebouw met enige hoogte passend. Het programma van een dorpshuis is een momentopname, er zal regelmatig behoefte aan verandering zijn. Het gebouw is daarom heel flexibel: een goede huid waarbinnen ruimtes eenvoudig anders kunnen worden. De huid is bovendien slim en duurzaam, goed geïsoleerd, geeft licht en uitzicht, voorkomt opwarming en heeft ruimte voor energieopwekking. En minstens zo belangrijk: de kap geeft het dorpshuis het karakter van een moderne nieuwe Badhoeve. Binnen, door het gebruik van houten spanten, voelt het warm, speels, ‘huiselijk’ en gastvrij. Buiten knipoogt het gebouw naar elegante mooi gedetailleerde architectuur uit de jaren ’30 door lange lijnen van goten en kapellen en een verticaal element dat de centrale entree benadrukt.

Uitslag enquête
Badhoevedorpse mochten via een enquête hun stem uitbrengen. De enquête laat een uitgesproken voorkeur zien voor het schetsontwerp van FARO. Er zijn 166 geldige enquêteformulieren ingevuld, waarvan 94 (56,63 %) met voorkeur voor FARO. De belangrijkste afweging van belangstellende Badhoevedorpers was de uitstraling: het ontwerp ziet er mooi uit en passend bij Badhoevedorp. Ook waarderen de Badhoevedorpers de ligging in de omgeving en de bruikbaarheid van het ontwerp. Op de open vraag in de enquête “Wat vindt u verder belangrijk?” reageerden mensen met: toegankelijkheid (23x), de bruikbaarheid (22x) en “passend in Badhoevedorp (21x). De uitslag van de enquête weegt zwaar mee in de keuze voor de architect.

Begeleidingsgroep
De begeleidingsgroep adviseert de gemeente over onder meer het ontwerp en het gebruik van het nieuwe dorpshuis. In deze groep denken vertegenwoordigers van huurders, gebruikers, de exploitant, omwonenden en jongeren mee met de gemeente. De mening van de begeleidingsgroep telt ook mee in de waardering van de schetsontwerpen. Na de presentatie van de ontwerpen door de architecten, heeft de begeleidingsgroep punten toegekend op beheer, bruikbaarheid, onderhoud en specifieke wensen. Ook van de begeleidingsgroep kreeg Faro de meeste punten. Faro scoorde vooral goed op het verwachte toekomstige beheer en op de indeling.

Selectiecommissie gemeente
De gemeentelijke selectiecommissie, die onder meer bestaat uit de stadsarchitect en deskundigen van beheer en het ingenieursbureau, was aangenaam verrast door grote inspanning van de bureaus en de hoge kwaliteit van alle vijf de inzendingen. Na afweging van alle ontwerpen, gaf de selectiecommissie van de gemeente het ontwerp van architectenbureau Onix de beste beoordeling. Onix scoort bij de deskundigen goed wat betreft de uitstraling en de flexibiliteit van het ontwerp, en ook wat betreft de kosten (haalbaarheid binnen het budget) en de interactie met gebruikers. Faro was bij de selectiecommissie een goede tweede. Het ontwerp van Faro scoorde vooral goed op de kosten, de verwachte interactie met gebruikers en op het verwachte toekomstige beheer.

Planning
Vanaf dinsdag 5 februari geldt nog een beroepstermijn van 2 weken. Snel daarna krijgt Faro krijgt de opdracht voor het maken een voorlopig ontwerp. Dat komt tot stand in nauw overleg met de begeleidingsgroep. Volgens de planning is dit voorlopig ontwerp rond de zomer gereed. De uitwerking in het definitief ontwerp duurt dan nog tot het eind van het jaar. Naar verwachting kan de bouw van het nieuwe dorpshuis begin 2014 van start gaan.

Ook interessant