Architectuur

FARO publicatie Shou Karamatsu gepresenteerd

Shou Karamatsu is het reisverslag in woord en beeld van het ontwerp en de bouw van het energie-neutrale huis Steigereiland 2.0. Het magazine beschrijft het proces om de ambitie van duurzaam bouwen te realiseren. Beginnend met een theoretische discussie wordt vervolgens ingegaan op de praktische en minder praktische aspecten die we onderweg tegenkwamen. Maar vooral wordt ons leerproces beschreven dat we willen doorgeven als inspiratiebron voor anderen. Daarbij straalt het magazine het plezier uit dat wij hebben gehad bij het ontwikkelen en bouwen van dit bijzondere huis. Duurzaam bouwen is leuk!

Pieter Weijnen van FARO Architecten vertelt het verhaal en fotograaf Hans Peter Föllmi brengt het in beeld. Met bijdragen van Bernard Hulsman, Jacqueline Cramer, Marlon Huijsmans, Terunubo Fujimori en andere betrokkenen.

Pieter Weijnen heeft het eerste exemplaar van Shou Karamatsu aan wethouder van Poelgeest overhandigd. FARO wil hiermee benadrukken dat de overheid, in het geval van dit huis de gemeente Amsterdam, een belangrijke schakel is in duurzaam bouwen.

EN NU VERDER

FARO wil verder na ‘Steigereiland 2.0’. We zinnen op nieuwe trajecten, wellicht weer een bijzonder gebouw: een 3.0. Daarbij werken wij intensief aan opgaven waarbij meer reguliere woningbouw op een hoger plan wordt getild met een aantal woningcorporaties en bouwers als belangrijke partners.

Daarnaast valt er nog veel te winnen met het verduurzamen van de bestaande voorraad. FARO heeft met een aantal partners de stichting ‘TaskforceCO2 reductie’ opgericht om met een inhoudelijk onderzoek naar prototypische opgaven in de praktijk te onderzoeken hoe we deze taak het beste kunnen aanpakken. Voor een eerste pilot hebben zich door het hele land al 10 woningcorporaties aangemeld. Wordt vervolgd…