Architectuur

FARO en INarchitecten ontwerpen bijzondere boardwalk

Op het plein voor de Montessorischool op Steigereiland is een opvallend object geplaatst. Het lijkt een kruising tussen een speelobject, boardwalk en een bank, en zo is het ook bedoeld.
Het was de school en ouders een doorn in het oog dat het schoolplein niet fysiek ingedeeld was en dat de verschillende groepen kinderen niet uit elkaar te houden waren. Ook was er voor de ouders in de buurt geen zitgelegenheid om hun kinderen in de gaten te houden. En ook ontbrak een ontmoetingsplek voor de opgroeiende jeugd.

Buurtbewoners Pieter Weijnen van FARO architecten en Mark Hekkert van INarchitecten hebben met enkele ouders een voorstel naar de school en de gemeente gedaan. Met een buurtfeest werd een groot geldbedrag opgehaald en IJmere, als verhuurder van veel omliggende woningen, heeft dit initiatief mede gesponsord. Gemeente Amsterdam heeft het gesponsorde bedrag verdubbeld.

De geplande boardwalk aan de andere zijde van het plein werd opgeknipt en midden op het plein geplaatst. Daar werd de boardwalk verder verknipt en vervormd, zodat er zit- en speelaanleidingen konden ontstaan. De bank is ontworpen met de gedachten dat verschillende groepen hiervan gebruik kunnen maken; een uitnodigende en sociale plek in de buurt. Door iedereen te gebruiken en met een vanzelfsprekende sociale controle. De ouders die de kinderen wegbrengen en ophalen van school, de scholieren tijdens de pauze, de ouderen die op een zonnige dag rustig kunnen zitten, jeugd die daar na schooltijd bij het basketbalveldje elkaar kunnen ontmoeten. Deze bank nodigt iedereen uit om er gebruik van te maken en is door de buurtbewoners warm ontvangen.



Concept en ontwerp: Pieter Weijnen, FARO architecten i.s.m. Mark Hekkert (INarchitecten)