Architectuur

FARO Architecten ontwerpt een groen kerkje

Op het bosachtige terrein van Mennorode Conferentiecentrum , gelegen in het buitengebied van het Veluwse dorp Elspeet, verrijst een nieuw duurzaam gebouwd doopsgezind kerkje. Verscholen tussen de bomen, eenvoudig van vorm, volledig opgebouwd uit hout, ontworpen door FARO Architecten.
De eerste doopsgezinde kerken waren schuur- en schuilkerken. Eenvoudige ontmoetingsruimten waar men samenkwam rondom de bijbel. De inrichting was sober en zo puur mogelijk. Geen afleiding, geen ornamentiek, als voorwaarde voor concentratie en samen zijn. Het nieuwe kerkje op Mennorode verwijst naar die tijd.

Duurzame Schuur

Het gebouw bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen. De binnenafwerking wordt opgebouwd uit gebruikte houten vloerdelen. De buitenzijde, zowel dak als wand, wordt bekleed met shingels van Frans acacia, duurzaam geteeld in snoeibossen. De wanden en dak zijn geïsoleerd met Isovlasdekens, samengesteld uit vlasvezels. Mennorode gaat op den duur zelf de energie leveren door middel van een warmte-koude-opslag. Extra toevoeging is een buitenkerk, waar bij mooi weer in de open lucht gekerkt kan worden.



Het nieuwe kerkje zal gebruikt worden voor vieringen en andere functies die met kerkelijk gebruik te maken hebben. Gastvrijheid is een belangrijke notie. De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

De bestaande kerk zal, indien mogelijk, hergebruikt worden als conferentiezaal. Naar verwachting is het nieuwe kerkje medio 2011 gereed, zodat het gebruikt kan worden tijdens het jubileumweekend van de doopsgezinden dat in september 2011 gehouden zal worden te Mennorode.



Opdrachtgever : St. Broederschaphuis Commissie Elspeet (Elspeet)
Architect : FARO Architecten bv, bna (Lisserbroek/Zutphen)
Constructeur : Lüning Adviesbureau voor Tech. Houtconstructies (Doetinchem)
Aannemer : Van Ouwendorp Bouwbedrijf (Elspeet)
Installaties : Spelt Installatiebedrijf (Elspeet)
Terreininrichting : Mennorode Conferentiecentrum , (Elspeet)