Duaal leren en studentenarbeid bij zelfde werkgever wordt toegestaan

  BE   29 juni 2020 Bron: Bouwunie
Duaal leren en studentenarbeid bij zelfde werkgever wordt toegestaan
Het is in juli en augustus mogelijk om een leerling met een Overeenkomst Alternerende Opleiding in dezelfde onderneming ook tewerk te stellen in een vakantiejob. In dat systeem zit een leerling deeltijds op de schoolbanken en leert hij deeltijds op de werkvloer. Ook vorig jaar was deze uitzondering toegestaan. Bouwunie dringt aan om deze versoepeling permanent en heel het jaar door toepasbaar te maken. De Nationale Arbeidsraad (NAR) moet zich hier nog definitief over uitspreken.

“Wie een alternerende opleiding volgt mag in principe niet bij dezelfde werkgever studentenarbeid verrichten. De student wordt dus gedwongen om bij het uitoefenen van een studentenjob de kennis die hij vergaard heeft tijdens zijn leertraject te gebruiken bij een ander, vaak concurrerend bedrijf”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Dit is het tweede jaar op rij dat de RSZ hier een uitzondering op maakt voor de vakantiemaanden juli en augustus. Een goede zaak, volgens Bouwunie, want zo kunnen een 700-tal leerlingen in hun eigen bedrijf terecht voor een eventuele vakantiejob.

De beroepsvereniging pleit ervoor om deze uitzondering permanent toe te staan. “Het is niet meer dan logisch dat de studenten duaal leren ook voor vakantiewerk bij hun eigen leermeester terecht kunnen. Dit zou trouwens niet enkel in de zomermaanden mogelijk moeten zijn, maar het ganse jaar door. Ook op zaterdag”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo