Bouwunie wil focus op kwaliteitsvolle duale leertrajecten

  BE   4 september 2019 Bron: Bouwunie
Bouwunie wil focus op kwaliteitsvolle duale leertrajecten
De bouwsector kampt met een ernstig tekort aan werkkrachten. De vacatures geraken niet of moeilijk ingevuld. En ondertussen daalt het aantal leerlingen in het bouwonderwijs. Om de instroom van jongeren naar het bouwonderwijs en de -sector op te krikken, wil Bouwunie dat de overheid én de sector sterk inzetten op kwaliteitsvolle duale leertrajecten. De nieuwe Vlaamse regering moet het duaal leren versterken. Uitbreiden, ondersteunen en promoten. De bouwsector investeert jaarlijks zo’n 800.000 euro in het bouwonderwijs. Bouwunie wil die middelen meer draineren naar de scholen die kwaliteitsvolle duale leertrajecten aanbieden en die daar ook voldoende promotie voor maken. “Met duaal leren maken jongeren een positieve keuze voor een sterke algemene vorming én levensechte werkervaring. Dankzij die combinatie hebben ze de beste ontplooiingskansen. Ze mogen iets doen wat ze graag doen en krijgen tegelijk een heel goede voorbereiding op hun professionele leven. En het zijn precies die jongeren die erg gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Zeker ook in een boeiende en toekomstgerichte sector als de bouw”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De ervaring leert dat jongeren die tijdens hun schoolloopbaan leren en werken combineren, beter gewapend op de arbeidsmarkt komen. Naast het deeltijds leren en werken, kunnen jongeren kiezen voor duaal leren. In totaal volgden in het voorbije schooljaar 500 jongeren een bouwgerelateerde studierichting die leren en werken combineert, waarvan 100 in het systeem van duaal leren en werken. Dit duaal leren en werken is een vrij nieuwe mogelijkheid in het voltijds secundair onderwijs. Het bestaat sinds het schooljaar 2016-2017 en startte als een proefproject in een beperkt aantal opleidingen, waaronder ruwbouw. Jaar na jaar zijn daar richtingen bijgekomen. De bouwbedrijven zijn alvast enthousiast. Meer dan 1700 bouwbedrijven zijn nu al erkend om een duale leerling te begeleiden. Veel meer dan er nu leerlingen zijn. En er is nog groeipotentieel.

Voor Bouwunie is het duidelijk dat het duaal leren het stadium van het proefproject moet ontgroeien en een volwaardige leerweg moet worden.
Dat betekent dat de nieuwe Vlaamse regering zeker verder moet investeren in het systeem van duaal leren en werken. De onderwijsmatrix moet voldoende studierichtingen als volwaardige duale leerweg erkennen en er desgevallend extra invoeren. De bouwsector zelf moet ook haar focus richten op het duaal leren en haar middelen efficiënter inzetten en meer geven aan scholen die kwaliteitsvolle duale leertrajecten aanbieden en daarvoor promotie maken.

Bouwunie roept tot slot ouders op om hun zonen en dochters te laten kiezen voor een opleiding mét toekomst. De bouw is een moderne sector en allesbehalve saai. De bouw is nodig in het klimaatverhaal, gebruikt nieuwe technologieën zoals drones en virtual reality. Je hebt er je handen en je hoofd nodig. Je verdient er goed je boterham, vindt er nog echte collegialiteit en nergens anders is je werk zo concreet. Het resultaat van je inspanningen staat er en is nog lang te bewonderen. Alle bouwgerelateerde opleidingen zijn trouwens STEM-proof. Deze opleidingen zijn geknipt voor de uitbouw van een jobzekere en interessante loopbaan in de bouwsector.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo