Verwarming & Sanitair

Nijpend tekort aan geschoolde installateurs

Nijpend tekort aan geschoolde installateurs
De installateurs sanitair en centrale verwarming hebben het al jaren moeilijk om vacatures in te vullen. Ook in de huidige economische crisistijd blijven de installateurs nood hebben aan geschoolde arbeidskrachten. Meer jongeren zouden de weg moeten vinden naar de technische school, en dan vooral naar de opleiding tot installateur. Jongeren met interesse voor techniek en zin in een praktijkgerichte opleiding zitten goed in het technisch onderwijs. Hen wacht zeker en vast een uitdagende job met toekomst en werkzekerheid!

De Confederatie Bouw West-Vlaanderen en Techlink zijn zich terdege bewust van de problematiek en promoten het beroep van installateur sanitair-CV via een unieke scholenwedstrijd.

De Confederatie Bouw en Techlink verdedigen de belangen van méér dan 15.000 aannemers actief in bouw, energie en milieu, waarvan 2000 in West-Vlaanderen. De Confederatie zorgt voor vertegenwoordiging & belangenbehartiging, dienstverlening op maat, informatieverstrekking, opleiding, netwerking en imagoversterking.

West-Vlaamse Scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming

Elke school monteert in teamverband een installatie met diverse toestellen en leidingen. Zo kan de theorie omgezet worden in de praktijk.

Voor de uitwerking van de installaties moeten de leerlingen rekening houden met de regels der kunst en diverse normen of reglementen. Sommige onderdelen van de installatie moet men zelf opzoeken, en later ook kunnen toelichten aan de vakjury.

De gemaakte installaties worden uitvoerig getest en gecontroleerd door de jury. Daarnaast wordt ook de parate vakkennis en technische vaardigheden van de leerlingen gecheckt tijdens de eindjurering.

Tijdens de prijsuitreiking in juni krijgen alle scholen een waardebon van 350 tot 450 euro overhandigd, afhankelijk van hun behaalde plaats. Met deze waardebon kan de school materialen aankopen voor hun afdeling sanitair-verwarming.

Synergie tussen onderwijs & industrie

Bij de scholenwedstrijd staat de samenwerking tussen school en ondernemingswereld centraal. Het contact tussen de installateurs met de scholen is immers essentieel.

Via deze wedstrijd heeft het bestuur van onze vereniging een goed contact met de afdelingen sanitair-cv van de scholen. Bij de evaluaties in de scholen geven zij graag hun praktische kennis door aan de leerkrachten en leerlingen.

In de afgelopen jaren hebben we kunnen vaststellen dat er een zeer goed contact is tussen de scholen onderling. De leerkrachten overleggen met elkaar, van een heuse “strijd” om laureaat te worden is geen sprake. De bedoeling is voornamelijk dat de scholen een praktijkgerichte installatie kunnen maken, waarbij telkens een aantal regels van goed vakmanschap opgezocht en toegepast worden.

Bovendien beschikken de scholen ondertussen over uitgebouwde ateliers en didactisch materiaal om praktijkgerichte opleidingen te geven aan de toekomstige installateurs. Dit is wellicht ook voor een stuk te danken aan het initiatief van de Confederatie Bouw, elk jaar krijgt de school alle nodige materialen voor de installaties gratis ter beschikking. Bovendien kan de school met de waardebon die zij tijdens de prijsuitreiking ontvangen, nieuwe materialen of toestellen aankopen.

Trouwe steun vanuit de sector

Dergelijk initiatief is uiteraard enkel mogelijk dankzij de inzet van de West-Vlaamse werkgroep en steun vanuit diverse bedrijven en organisaties.

Hierbij denken wij vooral aan de zeven peter-groothandelaars, die via het peterschap over een school de meeste materialen voor de installatie gratis ter beschikking stellen. De firma’s Alsan, Desco, Facq, Omni-Term, Sanicomfort, Sax en Van Marcke zijn hiervoor onze trouwe partners.

Daarnaast kunnen de inrichters rekenen op de financiële ondersteuning door Buderus, De Watergroep, Techlink, Vaillant, De Onderneming, Remeha, Radson, Ridge Tool Europe en Rothenberger. Dit jaar kregen de scholen heel wat zeer waardevolle materiaalpakketten van Junkers, BSC Niron, Caleffi, Fernox, Flamco, Jaga, Nathan Systems, Nicoll, TECE Belgium, Testo, Viega Belgium, Watts Benelux en Wilo.

Schooljaar 2018-2019

Dit jaar maakten alle scholen een huishoudelijke binneninstallatie met sanitair warm water en CV-installatie.

De vakjury – installateurs van het inrichtend comité – gingen langs in elke school om de uitgevoerde installatie grondig te controleren. Bij de beoordeling werd de installatie onder druk geplaatst, zodoende te controleren of er eventueel lekken in de leidingen waren, of de verbindingen en lassen goed uitgevoerd werden, etc.

Naast de praktische realisatie van de installatie, moesten de leerlingen hun kennis ook bewijzen aan de hand van een aantal vragen. Tenslotte werd gevraagd aan de leerlingen om een aantal kleine praktische proeven uit te voeren.

De resultaten van de 14de editie

Tijdens de prijsuitreiking op 7 juni ’19 bij de Confederatie Bouw te Kortrijk werden de resultaten bekendgemaakt. Alle deelnemende scholen kregen een waardebon overhandigd, waarmee zij nieuwe materialen voor hun afdeling sanitair-cv kunnen aankopen bij de steunende groothandelaars. Dit jaar werd een totale prijzenpot van 3.400 EUR uitgereikt aan de scholen.

De resultaten van de West-Vlaamse Scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming 2018-2019:

BUSO:

  • laureaat = DE AST POPERINGE – kreeg een waardebon van 450 EUR
  • HAVERLO ASSEBROEK en VIBSO WAREGEM kregen elk een waardebon van 350 EUR

BSO:

  • laureaat = OLV TER DUINEN ZEEBRUGGE – kreeg een waardebon van 450 EUR
  • 2de plaats = VTI ROESELARE – kreeg een waardebon van 400 EUR
  • VTI IEPER, GULDENSPORENCOLLEGE KORTRIJK, PETRUS EN PAULUS OOSTENDE en VTI WAREGEM kregen elk een waardebon van 350 EUR.

Ook interessant