Bouwunie roept studenten op om te kiezen voor vakantiejob in de bouw

  BE   22 juni 2020 Bron: Bouwunie
Bouwunie roept studenten op om te kiezen voor vakantiejob in de bouw
De vraag naar studenten in de bouwsector heeft niet te lijden onder de coronacrisis. Meer nog, een vijfde van de bouwbedrijven zet studenten in om de opgelopen achterstand te helpen inhalen. Dat blijkt uit een bevraging die Bouwunie voerde bij 238 bouwondernemers. De beroepsvereniging vraagt om de verplichte bouwopleiding voor zaterdagwerk af te schaffen en zo te zorgen voor extra soepelheid in de toepassing van studentenarbeid.

Meer dan de helft van de bevraagde bouwbedrijven doet tijdens de zomermaanden beroep op jobstudenten. Een derde is nog op zoek naar gemotiveerde jongeren die de handen uit de mouwen willen steken. De studenten komen uit diverse studierichtingen, maar het merendeel heeft een technische achtergrond. 77% van de bevraagde bedrijven heeft studenten uit een technische opleiding in dienst, 26% werkt met studenten uit een algemene secundaire richting en 27% doet beroep op hogeschool- of universiteitsstudenten. 88% schakelt de studenten in voor het verrichten van handenarbeid op de werf, 34% voor arbeid in het atelier en bij 16 procent gaat het om administratief werk.

Hoewel de coronacrisis een voelbare impact heeft op de opdrachten voor het najaar en 2021, moeten vele bouwbedrijven nu nog achterstand inhalen. Begin mei gaf 84 procent van de bouwondernemers aan dat ze te kampen hebben met vertragingen omwille van de coronamaatregelen.
“Deze zomer zijn studenten meer dan ooit welkom in de bouwsector. We roepen hen op om te kiezen voor een studentenjob in de bouw”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Door de coronamaatregelen zullen velen van hen in mindere mate terecht kunnen in de traditionele sectoren zoals evenementen, horeca of toerisme. Dit is een uitgelezen kans om de bouwsector te leren kennen. We hebben een divers aanbod aan jobs waarvoor zeker niet altijd een technische opleiding vereist is.”

Bouwunie pleit voor meer soepelheid om ook op zaterdag gebruik te kunnen maken van jobstudenten. Jean-Pierre Waeytens: “Wie nu als student op zaterdag in de bouwsector aan de slag wil, moet verplicht een technische of beroepsopleiding volgen. Dat is een grote drempel, want studenten uit andere richtingen kunnen tijdens het jaar niet terecht in de bouw terwijl dat in de vakantieperiode wel kan. Ook wie onder het stelsel van duaal leren werkt in de bouw, zou bij diezelfde werkgever vakantiewerk moeten kunnen doen. Dat is nu niet mogelijk.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo