Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouwsector wordt niet als relancemotor gebruikt

  BE   13 juni 2020 Bron: Confederatie Bouw
Bouwsector wordt niet als relancemotor gebruikt
De Confederatie Bouw is verbaasd dat de superkern afgelopen vrijdag geen specifieke maatregelen heeft genomen om de bouw vooruit te helpen. De beleidsmakers schieten zichzelf daarmee in eigen voet, want de helft van het zakencijfer van de bouw vloeit opnieuw naar de schatkist. Vermits de verkopen in de nieuwbouw nu al met de helft afnemen, zal de sector in 2021 een stevige daling van de activiteit meemaken, waarschuwt de sectorfederatie.

De bouw was na de horeca, de evenementensector en de handel tijdens de coronacrisis ťťn van de meest getroffen sectoren, zo blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG) van de Nationale Bank. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw bleek dan weer dat de verkoop van nieuwbouw met de helft (47%) verminderd is. De bouwbedrijven die nu nog aan het werken zijn, zullen vanaf september met lege orderboeken geconfronteerd worden, wat in 2021 tot een drastische daling van de activiteit in de sector zal leiden.

ďDe afgelopen dagen weerklonken verschillende stemmen om de uitbreiding van de publieke uitgaven te vermijdenĒ, weet Robert de MŻelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. ďMaar dat is alleen mogelijk als relancemaatregelen bijdragen tot de financiering van die publieke uitgaven. De bouw stelt 275.000 mensen te werk, geeft de schatkist meer dan de helft van het zakencijfer terug via btw, RSZ, personenbelasting en vennootschapsbelasting en draagt dus zijn steen meer dan bij.Ē

ďDe bouw is rechtstreeks en onrechtstreeks zelfs goed voor 688.000 banen en 13,3% van het BNPĒ, merkt de gedelegeerd bestuurder nog verder op. ďDe politici laten hun belangrijkste relancemotor volledig links liggen. Daardoor schieten ze zichzelf in eigen voet.Ē In 2008, tijdens de financiŽle crisis, begon de relance, die snel aansloeg in alle sectoren, wel in de bouw en dat via een tijdelijke btw-verlaging op nieuwbouw, een maatregel die de Confederatie Bouw ook deze keer op tafel legde.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo