Verlaagde btw nieuwbouw absolute noodzaak in relanceplan

  BE   12 juni 2020 Bron: Confederatie Bouw
Verlaagde btw nieuwbouw absolute noodzaak in relanceplan
De Confederatie Bouw roept de superministerraad die vrijdag 12 juni plaatsvindt op om met een ambitieus relanceplan op de proppen te komen. Om ervoor te zorgen dat de staatsinkomsten opnieuw op peil komen, moet er eerst vertrouwen gecreŽerd worden via investeringen. In de bouw is dat eerst en vooral via een tijdelijke daling van de btw op nieuwbouw, een maatregel met een hoog terugverdieneffect.

Om onze economie terug op het juiste spoor te krijgen, zal er volgens de Confederatie Bouw veel meer nodig zijn dan de maatregelen die de superkern afgelopen zaterdag heeft voorgesteld en vooral op consumptie focusten. Er is nu vooral nood aan vertrouwen, zodat er geÔnvesteerd wordt, meer tewerkstelling en belastinginkomsten komen en de overheidsfinanciŽn hersteld worden. De belastinginkomsten zijn immers al met 20 miljard gedaald. Het probleem ligt dus niet zozeer bij de uitgaven dan wel bij de inkomsten en net op dat vlak kan de bouw helpen.

Specifiek in de bouw vraagt de Confederatie Bouw om een maatregel in te voeren die een belangrijk terugverdieneffect heeft (meer dan de helft ervan vloeit terug naar de Schatkist), beperkt is in de tijd en doelgericht is. Zo moet de btw van 21% naar 6% verlaagd worden op de eerste 60.000 euro bij de bouw of aankoop van een nieuwbouw voor eigen gebruik of als investering en met een maximumoppervlakte van 190m2 (voor een huis) en 100m2 voor een appartement. Die maatregel wordt trouwens ook bepleit door de BVS (de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector) en de architectenfederatie. ďVia btw, RSZ, personenbelasting en vennootschapsbelasting geeft onze sector meer dan de helft van de omzet terug aan de staat. Het is dan ook evident dat de sectoren en activiteiten die voor een relance aangeduid moeten worden diegene zijn met de hoogste terugverdieneffectenĒ, aldus Robert de MŻelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo