Dossier Coronavirus / COVID-19

8 op de 10 bouwbedrijven alweer zo goed als volledig aan de slag

  BE   6 mei 2020 Bron: Confederatie Bouw
8 op de 10 bouwbedrijven alweer zo goed als volledig aan de slag
Uit een enquête die de Confederatie Bouw sinds begin deze week afnam, blijkt dat 81% van de bouwbedrijven helemaal of zo goed als helemaal terug aan het werk is. Toch worden ze nog steeds met een aantal prangende hindernissen geconfronteerd: de regels van social distancing (61%), transport (36%) en de angst voor besmettingen bij hun werknemers (30%) blijken de voornaamste. De bouw heeft er ook een bijzonder slechte aprilmaand opzitten: de sector kon slechts 42% van de normale activiteit realiseren vergeleken met een normale aprilmaand.

De bouwsector is sterk ontwaakt na de heropstart op 4 mei. Niet dat alle bouwbedrijven de deuren dicht hielden tijdens de lockdown, want als niet-essentiële sector mocht de bouw aan de slag blijven. Toch bleek op het dieptepunt van de lockdown dat 2/3de van alle bouwbedrijven zo goed als volledig of zelfs helemaal dicht gingen. Vandaag de dag is 81% van de bouwbedrijven grotendeels of helemaal terug aan de slag, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw waaraan 468 bouwbedrijven deelnamen.

Dat bouwbedrijven er terug voluit in vliegen, heeft, naast met het feit dat de sector het opnieuw volwaardig kunnen binnen een nieuw reglementair kader, ook te maken met de barslechte maand april die ze achter de rug hebben. Bouwbedrijven konden vorige maand slechts 42% activiteit realiseren van een gewone maand april. “Op dat vlak moet onze sector een serieuze inhaaloperatie ondergaan en dat terwijl er een aantal knelpunten blijven aanslepen”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Voor 61% van de aannemers blijven de regels van sociale afstand de belangrijkste belemmering bij het hervatten en verderzetten van de werken. 36% heeft dan weer moeite met het transport van en naar de werf, wat op zich ook een probleem is van social distancing, terwijl 30% merkt dat er onder hun werknemers nog steeds veel angst om besmetting heerst. Een kwart van de bouwbedrijven wijst naar een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bij het bemoeilijken van de opstart, terwijl 24% een gebrek aan leveranciers aanhaalt als belangrijkste hinderpaal op dit moment.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo