Dringend gezocht: schrijnwerkers en interieurbouwers

  BE   18 februari 2020 Bron: Bouwunie
Dringend gezocht: schrijnwerkers en interieurbouwers
De schrijnwerkers en interieurbouwers hebben veel werk en een gebrek aan werkkrachten. Dat blijkt uit de sectorstudie die Bouwunie recent voerde. “De sector schreeuwt om personeel. De meeste van onze bedrijven zijn constant op zoek naar nieuwe mensen. Hierdoor wordt dikwijls met de handrem op gereden en is groeien moeilijk”, zegt kersvers sectorvoorzitter Pol Clement. “We willen dan ook een oproep doen aan jongeren om te kiezen voor de schrijnwerkerij. Het is een mooie sector om in te werken waarin artisanaal werk gecombineerd wordt met een doorgedreven automatisatie.”

92% van de schrijnwerkers en interieurbouwers heeft momenteel voldoende of zelfs teveel werk. 4 op 10 van de bevraagden zegt bovendien dat hun orderboekje nog beter gevuld is dan vorig jaar. Ze zijn dan ook op zoek naar extra werkkrachten. Geen gemakkelijke zoektocht, klinkt het uniform. “Onze sector heeft nood aan instroom van geschoolde jongeren. We zijn bezorgd over de voorstellen die nu circuleren betreffende de nieuwe eindtermen. Technische profielen moeten gekoesterd worden. Ook duaal leren dient fiks te worden uitgebreid. We zijn een sterk geautomatiseerde sector, in onze ateliers kunnen de leerlingen leren werken met de nieuwe machines. 85% van de schrijnwerkbedrijven investeert in een modern, grotendeels geautomatiseerd machinepark. Hierdoor kunnen ze hun productie verfijnen en versnellen. Maar hiermee het gebrek aan vaklui helemaal compenseren, gaat niet”, aldus Pol Clement.

Daarnaast blijft ook oneerlijke concurrentie een probleem. 6 op 10 schrijnwerkers zegt dat deloyale concurrentie erger is geworden. Nog te vaak is er sprake van fraude en sociale dumping. Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten de Belgische bouwmarkt. Bovendien kan sinds de bijkluswet iedereen zijn diensten onbelast aanbieden. Bouwunie sector schrijnwerkerij steunt de vraag van Bouwunie om bouwactiviteiten uit de bijkluswet te halen. Dat is regelrechte oneerlijke concurrentie. Iedereen kan op die manier jaarlijks tot 6.000 euro bijverdienen, zonder dat hij moet voldoen aan de verplichtingen waaraan een reguliere aannemer moet voldoen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo