Woonleningen

Dit zijn alle zaken die je moet regelen voordat je een hypotheek aanvraagt

Dit zijn alle zaken die je moet regelen voordat je een hypotheek aanvraagt
Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan is de kans groot dat een hypotheek nodig hebt om een huis te kopen. Zorg er daarom eerst voor dat je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen. Dit helpt je namelijk om te filteren in de huizen die te koop staan. Als jouw bod op een huis geaccepteerd wordt, sluit je een hypotheek af. Om dit proces makkelijk en snel te doorlopen, is het handig om te weten wat je hier allemaal voor nodig hebt. Daarom zetten wij in deze tekst op een rijtje welke zaken je moet regelen voordat je een hypotheek aanvraagt.

Laat een taxatierapport opstellen

Wie een hypotheek aan wil vragen, heeft een taxatierapport nodig van de woning die gekocht wordt. Laat zo’n rapport bij voorkeur zo snel mogelijk opstellen nadat je besluit een huis te kopen. Zorg er wel voor dat een taxatierapport nooit ouder is dan zes maanden. Oudere rapporten worden namelijk niet geaccepteerd door een geldverstrekker. Heb je een taxateur gevonden? Controleer dan altijd even of hij staat ingeschreven in het Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). De meeste geldverstrekkers eisen namelijk dat een taxatierapport wordt opgesteld door een erkende taxateur.

Zorg dat je de juiste documenten hebt

Een taxatierapport is niet het enige wat je moet regelen voordat je een hypotheek aanvraagt. Je moet er namelijk ook voor zorgen dat je in het bezit bent van de benodigde documenten. Welke documenten je precies aan moet leveren kan per geldverstrekker verschillen. Informeer daarom altijd bij de partij waarbij je een hypotheek af wilt sluiten wat je allemaal nodig hebt. Als het om bestaande bouw gaat, heb je het voorlopige koopcontract nodig. Bij een nieuwbouwwoning verlangt een geldverstrekker de koop-aanneemovereenkomst. Daarnaast moet je ook altijd een kopie van jouw paspoort of identiteitskaart en eventueel die van je partner aanleveren. Andere documenten die je nodig hebt zijn:

  • Meest recente loonstrook
  • Jaaropgaven
  • Werkgeversverklaring
  • Actuele afschriften van bank- en spaarrekeningen
  • Pensioenoverzicht
  • Overzicht van schulden, zoals een studieschuld

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je ook nog een aantal andere zaken regelen voordat je een hypotheek aan kunt vragen. Bij veel geldverstrekkers moet je jouw cijfers over de laatste drie jaren aanleveren. Je kunt eventueel een perspectiefverklaring op laten stellen, zodat je het aankomende jaar mee kunt nemen.

Denk na over overlijdensrisicoverzekering

Tot januari 2018 ontkwam je niet aan een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering. Sindsdien ben je niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Toch kun je wel degelijk baat hebben bij zo’n verzekering. Waarom? Omdat je partner dan een uitkering krijgt als je plotseling overlijdt. Dit geld kan geheel of gedeeltelijk gebruikt worden om de hypotheek op een woning af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Wie zo’n verzekering af wil sluiten, heeft een gezondheidsverklaring nodig. De gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering bestaat vaak uit het beantwoorden van een aantal medische vragen. Wanneer het om een groot bedrag gaat, kan het zijn dat je een medische keuring moet ondergaan.

Ook interessant