Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

  NL   2 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?
Voor sommige dingen in het leven ontkom je er niet aan om te sparen. Een verre reis, een nieuwe auto of bijvoorbeeld een verbouwing van je woning. Het zijn dingen die je niet zomaar even doet omdat er vaak een groot kostenplaatje aan hangt. In dat geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Neem als voorbeeld de verbouwing van je woning. Je huis kan er veel meer waard van worden en je woonplezier zal omhoog gaan, maar er zitten ook kosten aan verbonden. In dit geval kun je beroep doen op je spaarrekening, maar niet iedereen heeft de luxe om dat te doen. Je kunt er dan voor kiezen om je hypotheek te verhogen of om een persoonlijke lening af te sluiten. Maar welke van deze opties past het beste bij je? Wij vertellen je er graag meer over.

Hypotheek verhogen of persoonlijke lening voor verbouwing?

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen het verhogen van je hypotheek en het aangaan van een persoonlijke lening. Het verhogen van je hypotheek is vaak alleen mogelijk als je huis overwaarde heeft. Hoe meer overwaarde, hoe meer je de hypotheek kunt verhogen. Bovendien kun je je hypotheek alleen verhogen bij de bank of geldverstrekker waar op dat moment de hypotheek is ondergebracht. Een persoonlijke lening kun je daarentegen afsluiten bij een bank naar keuze. Welke keuze je ook maakt, het is altijd aan te om goed je huiswerk te doen. Hypotheekrente vergelijken of de verschillende aanbieders van persoonlijke leningen in kaart brengen helpt je om een goede keuze te maken.

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen, wat is goedkoper?

Het is niet zo dat in alle gevallen de ene optie goedkoper is dan de andere optie. Dit heeft namelijk met verschillende factoren te maken. In bepaalde gevallen is het verhogen van de hypotheek goedkoper. Dit is bijvoorbeeld in de situatie wanneer je de hypotheek onderhands kunt verhogen. Dat betekent dat de hoogte van de hypotheek niet hoger wordt dan het bedrag waarvoor de woning destijds is ingeschreven bij de notaris. In dat geval hoef je niet opnieuw een notaris te bezoeken en dat scheelt kosten. Een persoonlijke lening is vaak goedkoper als de verbouwing van je woning minder dan 28.000 kost. Bij een hypotheek verhoging betaal je namelijk kosten als advieskosten en taxatiekosten, waardoor het bij kleinere bedragen (onder de 28.000) voordeliger is om voor de persoonlijke lening te gaan.

Laat je adviseren bij de keuze voor hypotheek of lening

Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, is het aan te raden om je goed te laten informeren. Om welk bedrag het ook gaat, je wil dat je geldzaken goed geregeld zijn, zonder dat je op een later moment voor onaangename verrassingen komt te staan. Een financieel adviseur, een bank of geldverstrekker kan je hierbij helpen en advies geven indien gewenst. Lees voor meer tips en informatie dit interessante artikel op AD.nl.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo