Woonleningen

Beste manier om verbouwing te financieren

Beste manier om verbouwing te financieren
Ben je van plan om je woning op te knappen of de boel eens goed te gaan verbouwen? Dan kan je deze verbouwing op meerdere manieren financieren. Je bent niet de enige als je je afvraagt waar je dit snel, veilig en goedkoop kunt doen. Het financieren van een verbouwing kan op twee manieren. Je kunt je hypotheek verhogen, of je sluit een verbouwingskrediet af.

Hypotheek verhogen

De eerste optie voor het financieren van de verbouwing is het verhogen van je huidige hypotheek. Je leent hierbij tegen een lagere rente dan wanneer je een verbouwingskrediet/lening afsluit. Helaas komen er bij het aanvragen van deze verhoogde of tweede hypotheek wel extra kosten. Denk hierbij aan de notariskosten en kosten voor een taxatierapport. Dit zal in totaal tussen de 1500 en 2000 euro liggen.

Het verhogen van de hypotheek is de goedkoopste optie wanneer je meer dan 25.000 euro uitgeeft aan de verbouwing. Verbouw je de woning voor 10.000 euro? Dan is 10000 euro lenen goedkoper dan de hypotheek verhogen.

Verbouwingskrediet afsluiten

Het afsluiten van een verbouwingskrediet is de tweede optie. Voor iedere verbouwing die minder dan 25.000 euro kost, is het afsluiten van een lening de goedkoopste optie.

Er zijn twee type leningen waar je uit kunt kiezen: het doorlopend krediet of de persoonlijke lening. Steeds minder banken verstrekken nog een doorlopend krediet. De reden hiervoor is dat er bij een doorlopend krediet geld opgenomen kan blijven worden. Er is dus geen duidelijkheid over wanneer de lening volledig zal worden afbetaald.

Bij de persoonlijke lening als verbouwingskrediet is alles duidelijk en helder. Wanneer je een idee hebt hoeveel de verbouwing zal gaan kosten, bepaal je jouw leenbedrag. Ook geef je aan in hoeveel maanden je de lening wil terug betalen: de looptijd van de lening. Wist je dat de rente bij een persoonlijke lening vast staat? Het is mogelijk om nu, tegen zeer lage rente, een lening af te sluiten. Je blijft dan zolang je aflost, lenen tegen dat rentepercentage. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan aflossing en rente, tot de lening volledig is afbetaalt.

Let er op dat de rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1, wanneer het leendoel een verbouwing betreft.

Snel geld lenen

Wanneer de plannen voor de verbouwing eenmaal rond zijn, wil je zo snel mogelijk beginnen. Wist je dat snel lenen gemakkelijk online kan? Het kan op je eigen tijd, precies wanneer het jou uitkomt. Ook het opsturen van de juiste documenten gaat eenvoudig online. Door de papieren in te scannen en door te mailen.
Verzamel alvast de volgende documenten, zodat je die direct toe kunt sturen:
 • Kopie van paspoort of ID-kaart
  (voor- en achterkant)
 • Kopie van hoofdinkomen
  (toon type dienstverband, ingangsdatum contract en netto maandinkomen)
 • Kopie recent bankafschrift
  (bij- en afschrijvingen vaste lasten)
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Brief ‘Beëindigen andere lening’
  (wanneer je een huidige lening oversluit)
 • Kopie verblijfsvergunning
  (wanneer je nationaliteit van buiten de EU hebt, incl. Zwitserland)

Subsidie aanvragen

Naast dat de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar is, is er meer. Wanneer je van plan bent je woning te verduurzamen door het te isoleren, kan je subsidie of een premie aanvragen. Denk aan het isoleren van de spouw, het dak, de gevel, de vloer of de ramen. Het aanvragen doe je bij de gemeente. Op de website van jouw gemeente vind je de voorwaarden waar de verbouwing aan moet voldoen om er subsidie voor te ontvangen.

Ook interessant