Duurzaam Bouwen

Bouwsector bouwt nu energiezuinigere woningen

Op 1 januari 2006 ging de EPB-regelgeving van kracht. Deze zorgt ervoor dat in iedere nieuwbouw of drastische verbouwing energiebesparende maatregelen genomen worden. Twee jaar later blijkt dat deze verplichting zijn effect niet mist. Nieuwe of grondig verbouwde woningen zijn inderdaad energiezuiniger. De implementatie van de regelgeving verloopt wel nog niet perfect. De aannemers krijgen de nodige info over de te nemen EPB-maatregelen heel vaak té laat. Ze kunnen zo geen juiste prijsofferte maken wat achteraf discussies veroorzaakt. Dit alles blijkt uit een enquête van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, bij meer dan 400 installateurs, dakdekkers, schrijnwerkers en algemene aannemers.

De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) is van toepassing op alle nieuwbouwwoningen en op grote verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Bedoeling van de regelgeving is dat er in Vlaanderen meer energiezuinig gebouwd en verbouwd wordt. Om aan de regelgeving te voldoen, moet een heel pakket maatregelen genomen worden: er is dikkere isolatie nodig, je moet energiezuinige verwarming plaatsen, superisolerende beglazing voorzien,... Dat hele pakket aan maatregelen moet er voor zorgen dat de woning energiezuinig werkt. In welke mate dit al dan niet het geval is, wordt uitgedrukt door het E-peil. Heeft een woning een laag E-peil, dan zal het energieverbruik laag zijn. Volgens de EPB-regelgeving mag het E-peil maximaal 100 bedragen.

De EPB-regelgeving mist haar effect niet. Heel wat aannemers (79% van de geënquêteerden) hebben zich vlot aangepast aan de nieuwe regelgeving. Installateurs plaatsen meer condensatieketels, aannemers plaatsen meer en dikkere isolatie, ze voorzien meer ventilatie,... Pioniers die eerder al actief waren op vlak van energiebesparende maatregelen gaan verder op de ingeslagen weg.

Toch loopt de implementatie van de EPB-regelgeving nog niet van een leien dakje.
Bouwunie ziet als belangrijkste knelpunt dat aannemers te laat de nodige informatie krijgen over te nemen EPB-maatregelen. De bouwheer en/of de architect zijn nochtans bij decreet verplicht om de aannemer tijdig alle nodige informatie te geven over de te nemen EPB-maatregelen. Deze informatie is belangrijk want ze laat de aannemer toe een correcte prijsofferte te maken. De aannemer moet concreet weten welke isolatiedikte nodig is, welke beglazing hij moet voorzien,... Hoe meer informatie hij heeft, hoe preciezer hij zijn offerte kan maken. Een correcte offerte vermijdt onnodige discussies achteraf, tijdens de uitvoering van de werken. Uit de Bouwunie-enquête blijkt dat in de praktijk bij het opmaken van de offerte nog té weinig gegevens gekend zijn. 30% van de deelnemers geeft te kennen dat ze bij het maken van hun offerte nog niet over de nodige info beschikken. Bij de algemene en ruwbouwaannemers, die als eerste in het bouwproces starten, is dit zelfs 74%. Het te laat beschikken over informatie zorgde bij maar liefst 25% van de ondervraagden al voor technische problemen tijdens de uitvoering. Bijkomend doet zich nog een ander probleem voor: te vaak wordt het E-peil pas aan het einde van het bouwproces berekend. Te laat dus want dan is het niet meer mogelijk bouwtechnisch in te grijpen om het E-peil alsnog te behalen. Ook hier dreigt de aannemer geslachtofferd te worden: wanneer voor de bouwheer een boete dreigt wegens het niet behalen van het E-peil, is deze snel geneigd de laatste factuur van de aannemer niet te betalen om de boete te compenseren.

Bouwunie meent dat de sensibilisering van de architecten van cruciaal belang is en steunt de Vlaamse overheid dan ook in haar plan om haar informatiecampagnes voor architecten verder te zetten. Maar ook de bouwheer moet meer info krijgen. Uit de Bouwunie-enquête blijkt dat 57% van de kandidaat-(ver)bouwers niet op de hoogte is van de EPB-regelgeving. Ook hier is het dus nodig om de inspanningen op vlak van communicatie en sensibilisering verder te zetten.

Ook interessant