Algemeen

EPB berekeningstool vrij beschikbaar

De EPB overgangsperiode liep af op 1.1.2007. Nu gelden in Vlaanderen alle EPB eisen en zijn voor kantoren, scholen en woongebouwen dus ook E-peilen te berekenen en alvast te vermelden in de startverklaring. Over de EPB aangifte is er echter nog géén besluit. Het gebruik van ‘EPB software’ is dus NIET verplicht. EPB boeten berekenen moet het VEA zelf doen. Voor architecten bij of na ontwerp en voor EPB verslaggevers bij startverklaring is het gebruik van ‘EPB software’ dus géén must. Het gebruik daarvan is al tijdrovend bij een gebouw met slechts één EPU- of EPW-volume (eengezinswoning, collectief woongebouw), maar is waarlijk ongeschikt bij een woongebouw met meerdere wooneenheden (bvb appartementsgebouw). Het K-peil verschijnt immers pas nadat alle invoer is afgewerkt voor (de gemeenschappelijke delen en) de berekening van de E-peilen voor alle wooneenheden met verschil in verliesoppervlakte, volume, vensteroppervlakte of –oriëntatie, en nadat men voor wooneenheden met (in alles) daaraan identieke gegevens een subdossier opende en daarin een duplicaat maakte. Als het slechts daarna vertoonde K-peil niet aan de eis voldoet, moet men de isolatie en/of de vensteroppervlakten en systeemkeuzen wijzigen en dus alle E-peilen herbepalen.

EPB verslaggevers bij startverklaring of architecten bij of na ontwerp vinden een geschikt alternatief in Ezz, een zwitsers zakmes voor U-waarden en K-peil van alle gebouwen, en van E-peilen en oververhitting van woongebouwen. Ezz is een Excel rekenblad; het werkt snel en voor alle wooneenheden tegelijk, hoeveel er ook zijn. Ezz laat de voor E-peilen irrelevante invoer weg (bvb. oriëntatie van opake schildelen) en laat éénmalig de energie- en systeemkeuzen maken, met per wooneenheid de mogelijkheid tot afwijken indien nodig. Ezz hanteert de voor een gewenst K-peil nodige U-waarden (< Umax), om behalve het K-peil ook de E-peilen en oververhitting van alle wooneenheden tegelijk te zien en om de maatregelen bij te sturen waarmee aan het gewenste peil (of aan de eis) wordt voldaan zonder EPB boeten.
Simulatie voor diverse systeem- en energiecombinaties is met Ezz géén ijdel woord, en gebeurt even snel.

Ezz behandelt de warmtepomp voor verwarming en/of ventilatie, de zonnesystemen voor warmwaterbereiding, en rekent automatisch het warmteverlies in van een circulatieleiding voor verdeling van warm tapwater vanaf een centrale boiler of ketel voor meerdere wooneenheden.
Ezz doet niet wat ook de EPB software niet doet : foto-volta stroomopwekking, zonnesystemen voor verwarming, warmtekrachtkoppeling.

Ezz is al beschikbaar als (mail)dienst, via het Ezz Invoerblad dat downloadbaar is van www.rikvanrossen.be (bij Adveplan : openen, niet opslaan; daarna : “save as”). Het Ezz Invoerblad kan door iedereen vrij worden verspreid en gebruikt.
Organisaties of firma's mogen in het Ezz Invoerblad hun logo + gegevens en in sheet 3 en volgende productgegevens invoegen, en het naar adveplan@skynet.be mailen voor kennisgeving en mededeling van hun belangstelling voor medewerking aan om het eigenlijke Ezz rekenblad voor leden of klanten te koppelen en te verdelen.

Voer in niet beschermde cellen de oppervlakten en lengten in en duid de (energie)systeemkeuzen aan. Mail een ingevuld Ezz Invoerblad naar adveplan@skynet.be voor een prijsopgave van :
1. Voorafberekening K-peil, E-peilen en oververhitting bij woongebouwen (of K-peil bij kantoren en scholen), met advies + nodige U-waarden en andere maatregelen.
2. EPB startverklaring ; Advies bij meegedeelde wijzigingen tijdens uitvoering ; EPB-aangifte na uitvoering.

Elke op werkdagen vóór 10.00 a.m. aangekomen akkoordmail (met naam-,adres- en BTW-gegevens), wordt dezelfde dag beantwoord met de mededeling van de voor het ontvangen Invoerblad bekomen of behaalbare E-peilen + K-peil, en met advies omtrent de nodige maatregelen om die te behalen of (nog) beter te doen.
Dan slaapt u al op beide oren.

EPB = E(en) P(ak) B(esparing) door E(en) P(ijlsnelle) B(erekening) met Ezz !
Build for Life