Bijzonder gebouw: Mercedes Benz Museum (fotospecial)

12 maart 2014 Bron: Bouw & Wonen
In mei 2006 werd het door UN Studio/Ben van Berkel ontworpen Mercedes Benz Museum geopend. Dit 150 miljoen euro kostende project bestaat uit 16.500 m² expositieruimte, een winkel, een restaurant, een sky lobby en kantoorruimte. Ondermeer de 160 auto's uit de historische collectie van Mercedes Benz staan er te pronken. Reden genoeg voor Bouw & Wonen om dit bijzondere bouwwerk eens extra in de spotlights te zetten.

Mercedes koos een gepaste locatie: vlakbij een knooppunt van de snelwegen B10 en B14 aan de rand van Stuttgart. Het Museum staat naast het rechthoekige Mercedes Benz Center. In dit 9.500 m² grote door Peter Lanz uit München ontworpen centrum worden de laatste producten van de autofabrikant getoond.

Klik hier om de foto presentatie te starten.Hoewel Ben van Berkel het in een persbericht heeft over een geheel nieuwe typologie, vraagt het nieuwe Mercedes Benz Museum toch om een vergelijking met het door Frank Lloyd Wright ontworpen Solomon Guggenheim Museum in New York (1956-59). Ook hier gaat de bezoeker eerst naar boven met een van de (drie) liften en daalt dan via een doorlopende tentoonstellingsruimte rond een centraal atrium af naar de uitgang. Het Mercedes Benz Museum is echter veel complexer. Het heeft geen cirkelvormige, maar een meer ingewikkelde plattegrond. Ben van Berkel, die eerder het ontwerp van een villa in 't Gooi baseerde op de Möbius-ring, gaat hier uit van een dubbele helix. Deze vorm maakt het mogelijk meerdere routes te volgen. Architect Ben van Berkel hierover: "Ondanks dat je niet altijd precies weet waar je bent in het museum, kan je er niet verdwalen".

De constructie is gebasseerd op een klaverblad. Deze bestaat uit drie elkaar overlappende cirkels, waarvan het centrum een driehoekig atrium is. Aan de gevels zijn de twee verschillende routes te herkennen. Achter de grijze dichte gevel gaan de theatrale met kunstlicht verlichte "Legend rooms" schuil. De Collectie ruimtes zijn te herkennen aan de glazen puien.

Ben van Berkel, Caroline Bos en Tobias Wallissser van UN Studio ontwierpen het museum. Voor het interieur werkte UN Studio samen met Concrete Architectural Associates uit Amsterdam. Om de complexe vorm van het museum te realiseren waren 38.000 tekeningen nodig. 246 bedrijven waren bij de bouw betrokken. Er zijn onder meer 12.000 lampen en 14.000 m² glas in 1.800 verschillende driehoekige vormen in het gebouw verwerkt.

Het Museum kan gezien worden als beeldmerk voor Mercedes, dat verwijst naar de ronde vormen van auto's.

Klik hier om de foto presentatie te startenLees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo