Vastgoed

Bezwaar tegen 11% WOZ-aanslagen

In maart is de WOZ-waarde van koopwoningen op 1 januari 2012 vastgesteld en verstuurd naar alle eigenaren van een koopwoning. Onder invloed van de huidige omstandigheden op de woningmarkt, waarin sprake is van forse prijsdalingen, lijkt het voor de hand liggend dat ook de WOZ-waarde lager wordt ingeschat. Gebleken is echter dat er geen sprake is van een evenredig verband tussen de gemiddelde WOZ-waarde en de gemiddelde transactieprijs van een verkochte woning. Daarnaast blijkt dat 11% van de woningeigenaren bezwaar zal aantekenen tegen de meest recente aanslag. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

WOZ-waarde 1 januari 2012 gedaald ten opzichte van een jaar eerder
De gemiddelde hoogte van de WOZ-waarde op 1 januari 2012 bedraagt ruim € 235.500,-. In vergelijking met een jaar eerder is sprake van een procentuele daling van 2%. Destijds bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde € 240.700,-. Het dalingspercentage van de gemiddelde WOZ-waarde is aanzienlijk kleiner dan de daling van de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning. Deze bedroeg in heel 2011 namelijk 5%¹.

Aantal bezwaarschriften loopt mogelijk op tot 11%
Naar aanleiding van de ontvangen WOZ-aanslag zal 6% van de respondenten bezwaar aantekenen tegen de hoogte ervan. Nog eens 5% geeft aan naar verwachting te zullen ageren. Uiteindelijk zal waarschijnlijk in 11% van de gevallen bezwaar wordt aangetekend tegen de hoogte van de WOZ-waarde. In 2011 is, ter vergelijking, uiteindelijk door 8% van de woningeigenaren een bezwaarschrift aangetekend.

Onderbouwing bezwaarschrift
Ter onderbouwing van het bezwaarschrift wordt in 45% van de gevallen een beroep gedaan op de transactieprijzen van recente woningverkopen in de omgeving. Recente taxatierapporten van woningen in de omgeving vormen in 26% van de gevallen de aanleiding over te gaan tot bezwaar.

Conclusie
De ontwikkeling van de WOZ-waarde en de prijsontwikkeling van verkochte woningen blijken in 2011 niet geheel met elkaar overeen te komen. Er is weliswaar sprake van een daling van de gemiddelde WOZ-waarde, maar deze is minder sterk dan de daling van de gemiddelde prijs van een verkochte woning. Deze conclusie draagt voor een belangrijk deel bij aan het feit dat uiteindelijk mogelijk 11% van de woningeigenaren bezwaar zal aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-aanslag, waarop uiteindelijk de vaste lasten worden gebaseerd.

Ook interessant