Vastgoed

Aantal bezwaren tegen WOZ-aanslag neemt af

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-aanslag neemt af. Cijfers van de Waarderingskamer, de toezichthouder op de wet WOZ, tonen dit aan. Het Financieele Dagblad had de cijfers opgevraagd. Daarmee is er sprake van een dalende trend, aangezien dit jaar 2,6% van alle woningeigenaren in ging tegen de vastgestelde woningwaarde, terwijl het percentage vorig jaar 2,75 was en twee jaar eerder nog 3,5%.

Volgens het dagblad is het opvallend dat er vooral dit jaar minder mensen bezwaar maken. Bezwaar maken zou immers dit jaar kansrijker zijn dan ooit te voren. Zo is de WOZ-aanslag de grondslag voor veel belastingen van belang, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en de inkomstenbelasting. Ook het successierecht en zelfs de vennootschapsbelasting hangen samen met de WOZ-aanslag. Door de gedaalde huizenprijzen hebben veel gemeenten de WOZ-waarden ook naar beneden moeten bijstellen.

Voor veel huiseigenaren kan dit een lagere WOZ-aanslag opleveren. Door het afschaffen van de Fierensmarge kan nu ook iedereen tegen zijn beschikking in gaan, zelfs als de aanslag maar 1.000 euro te hoog is volgens de eigenaar. Gemeenten moesten eerder al 50% van alle bezwaren deels of volledig toekennen.

Gebaseerd op:Het Financieele Dagblad