Vastgoed

Nieuwe woningbelasting zal steeds meer huiseigenaren treffen

De nieuwe belasting op koopwoningen leidt ook tot flink hogere kosten voor eigenaren van twee-onder-een-kapwoningen. Dat blijkt uit afzonderlijke berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH), makelaars en de VVD.
`Over 20 of 30 jaar, en zeker in de randstad, zullen veel meer eigenaren dan alleen die van kapitale villa`s aan deze belasting gaan meebetalen`, maakt VVD-Kamerlid Weekers op uit de cijfers. Op dit moment hebben 24.500 woningen een woz-waarde van meer dan 1 miljoen euro. Eigenaren van deze woningen krijgen van het kabinet een hoger eigenwoningforfait. Het kabinet is voor het eerst naar buiten getreden met de percentages, die oplopen van 0,55 naar 2,35% in 2016. De huizenprijzen worden volgens een mededeling op de website van minister Bos niet geïndexeerd `met als gevolg dat er elk jaar meer mensen onder vallen`.

Maar dat ook mensen met een pand van nu minder dan een miljoen straks sluipenderwijs veel meer belasting moeten afdragen, is nu zeker geworden`, aldus Weekers. Een steeds grotere groep huizenbezitters zal ook volgens de VEH met de belastingverhoging worden opgezadeld, indien de door makelaars voorspelde stijging van de huizenprijzen uitkomt.

Gebaseerd op: De Telegraaf