Vastgoed

Belgische woningmarkt blijft sterk in turbulente tijden

Tegen de verwachtingen en menig doemdenken in bleek 2007 dan toch nog een sterk jaar te zijn voor de Europese woningmarkt. Dat zei ERA, de grootste makelaar in residentieel vastgoed, vandaag tijdens een persconferentie. ERA gaf er een jaarlijkse update van de Europese woningmarkt, Amerika inclusief. Hoewel de prijzen van de woningen in de meeste landen in het afgelopen jaar nog verder stegen, nam het aantal aan- en verkopen toch toe. Ook in België. De Belgische woningmarkt blijft bovendien een erg stabiele markt. Toch krijgen sommige Europese woningmarkten wel rake klappen. Voorts formuleerde ERA tijdens de persbijeenkomst nog een aantal prognoses voor de toekomst.

Transacties: winnaars en verliezers

"Er zijn heel wat markten die meer dan behoorlijk stand houden en zelfs een stijging van het aantal transacties kunnen optekenen", zegt Iain Cook, bestuurder van ERA Belgium. Zo steeg het aantal transacties in Frankrijk met 11% en in België met 4,5%. In absolute getallen werden er in België 121.000 transacties gesloten. Dat is maar liefst het hoogste aantal in zes jaar tijd. Gemiddeld zit het aantal verkochte woningen in België rond de 118.000. "België kan dus niet alleen een prima rapport voorleggen, maar eens te meer blijkt uit de cijfers dat we hier een erg stabiele huizenmarkt hebben", zegt Iain Cook.

In sommige landen zit het aantal transacties wel degelijk op ramkoers. Aan de staart van de peloton bengelt Ierland waar de terugval maar liefst bijna een vierde bedraagt (23%). Ook in Spanje en Portugal worden er minder woningen verkocht: beide goed voor een daling van 12%. De Duitse markt gaat er met 8% op achteruit.

Prijsontwikkelingen

Zoals al eerder bekend werd gemaakt, ging een woning in eigen land in 2007 voor gemiddeld 8,7% meer van de hand dan in 2006. Hierdoor lag de gemiddelde prijs in 2007 – volgens de statistieken - voor alle woningen samen op 184.500 euro, ofwel 15.000 euro meer dan in 2006.

Ondanks een terugval in transacties stegen de prijzen in Spanje nog met 5,4%. Zweden was de absolute topper met een prijsstijging van 27%.

In ondermeer Duitsland, Portugal en Ierland daalden de prijzen, waarbij de daling in Ierland met 7,3% het grootst was.

Verkooptijd

In Spanje en Portugal stonden woningen in 2007 gemiddeld 240 dagen te koop, dat was respectievelijk een maand en twee maanden langer dan het jaar voordien. Alleen in het VK en Nederland werden de woningen in 2007 sneller verkocht dan in 2006. In het VK daalde de verkooptijd met 20 dagen. Een woning staat er vandaag gemiddelde drie maanden te koop. In Nederland daalde de verkooptijd met een maand en staat een woning er nu gemiddeld 75 dagen te koop.

Wat België betreft: hier moet u als verkoper gemiddeld drie maanden uw woning te koop aanbieden alvorens u een transactie kan sluiten met de koper, slechts vijf dagen langer dan in 2006!

2008 en daarna?

Dat er sprake is van stagnatie op de meeste Europese markten is duidelijk. In heel Europa ziet men meer 'te koop'-borden staan dan een jaar terug, maar er blijven zeer grote verschillen.

In Spanje werd vooral in de kuststreken extreem veel gebouwd in een erg korte periode. Hierdoor is er een substantieel overaanbod ontstaan. ERA verwacht dat het nog ettelijke jaren zal duren alvorens dit overaanbod is weggewerkt. Zeker nu de buitenlandse kopers thuis geconfronteerd worden met koopkrachtproblemen. Het zijn immers vooral de Britten, Ieren, Duitsers, Nederlanders en Belgen die de afgelopen jaren massaal een tweede verblijf kochten in Spanje.

Op de minder toeristische locaties zoals de grote steden en het binnenland van Spanje, blijven de verkopen en prijzen op peil.

Ook Ierland kreeg de afgelopen jaren te maken met een zeer sterke stijging in nieuwbouw waardoor er nu een significant overaanbod is ontstaan. Ook hier verwacht ERA dat het nog enkele jaren zal duren alvorens vraag een aanbod weer in evenwicht zullen zijn.

In het VK is het niet veel beter: het aantal transacties daalde er met zo'n 20% de afgelopen 12 maanden. Dit zou mogelijk nog kunnen oplopen tot 35%.

Het is inmiddels algemeen bekend dat vooral de Amerikaanse woningmarkt door de kredietcrisis harde klappen krijgt. Het aantal herverkopen daalt er van 7 miljoen in 2005 naar ca. 4,8 miljoen in 2008. Hoewel de verkoopprijzen in sommige staten sterk dalen, mag men vooral niet uit het oog verliezen dat de prijzen er sinds de aanvang van het millennium spectaculair gestegen waren. Hierdoor bevinden de prijzen zich opnieuw op het niveau van een paar jaar terug.

Wat de lokale ontwikkelingen betreft valt het op dat de gemiddelde prijzen van de huizen die ERA de afgelopen 12 maanden in Vlaams-Brabant (+3%), Wallonië (+7%) en Limburg (+3%) verkocht nog behoorlijk stegen, maar dat de verkoopprijzen in West-Vlaanderen (- 5%) en Oost-Vlaanderen (- 0,5%) iets lager liggen.

Ook wat de verkooptijd betreft zijn er regionale verschillen. Globaal genomen staan huizen gemiddeld iets langer te koop dan een jaar geleden, thans 94 dagen. Maar in Limburg en West-Vlaanderen werden huizen dan weer sneller verkocht en in Vlaams-Brabant moest een verkoper gemiddeld iets meer geduld oefenen.

Prognoses voor België

ERA is ervan overtuigd dat de rampspoed waarmee sommige landen geconfronteerd worden, de Belgische huizenbezitter bespaard zal blijven. Nergens zijn de transacties de afgelopen jaren zo stabiel gebleven als in ons eigen land en – ondanks de stevige stijging – verlopen de prijsstijgingen gelijkmatig. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat de prijzen in België zullen dalen.

ERA waarschuwt de verkopers er wel voor dat een realistisch vraagprijs de sleutel is tot een vlotte verkoop. "Alle woningen die door ERA-makelaars werden verkocht dit jaar, werden vlot verkocht. Dat kunnen we alleen maar realiseren wanneer de vraagprijs afgestemd is op de reële marktwaarde. En we constateren inderdaad dat bij de gerealiseerde transacties de vraagprijs, gemiddeld niet te veel boven de gerealiseerde verkoopprijs ligt. Voorts is het onze overtuiging dat het geen zin heeft een eventuele aankoop uit te stellen in de hoop op lagere prijzen", besluit Iain Cook.

Ook interessant