Vastgoed

Vergrijzing zal Belgische woning in waarde doen dalen

De vergrijzing in de toekomst bedreigt de woningprijzen in België. Volgens Ivan Van de Cloot, econoom bij ING België, zal het probleem zich vanaf 2015 manifesteren. De woningmarkt zal overspoeld worden met te grote en verouderde woningen. Dat komt omdat de babyboomgeneratie naar andere woningen wil verhuizen en de oude woningen vrijkomen.

Van de Cloot verwacht dan ook dat de vastgoedmarkt er over zo`n 15 tot 20 jaar heel anders uit zal zien. Daarbij zal geen ruimte meer zijn voor verdere prijsstijgingen. Prijsstijgingen van zo`n 6% per jaar zullen zelfs bijna zo goed als uitgesloten zijn. Nu jagen de babyboomers de markt nog aan. Zij bezitten vaak een eigen woning die in waarde is gestegen. Bovendien erven ze van de uitstervende oorlogsgeneratie oudere woningen. Die woningen komen op de markt waardoor het aanbod toeneemt. Volgens Van de Cloot zal het toenemende aanbod ervoor zorgen dat de prijzen dalen.

Overigens speelt niet alleen de vergrijzing een rol bij het probleem, maar ook de ontgroening. De groep mensen tussen de 25 en 35 jaar krimpt in aantal. De verwachting is dat dan met name grotere gezinswoningen moeilijker verkoopbaar zijn en in waarde zullen dalen.

Ook interessant