Algemeen

Meegroeicampus speelt in op woon-en zorgbehoeften

De stedenbouwkundige vergunning voor de meegroeicampus® op het domein Peten te Velm werd afgelopen vrijdag afgeleverd door het schepencollege van de stad Sint-Truiden. Dit betekent volledig groen licht voor de uitvoering van de eerste fase van een innovatief woonzorgconcept dat werd ontwikkeld door Care for Life. Het concept met huisvesting van meegroeiflats inclusief de voorziening van een woonzorghotel en diverse gemeenschapsvoorzieningen, is het eerste vlaggenschip van Care for Life. De totaalaanpak wordt door de Vlaamse overheid aanzien als een vernieuwende invalshoek op het vlak van wonen en zorg. Binnen enkele weken starten de infrastructuurwerken. Een uitgebreide communicatie wordt kortelings gelanceerd naar alle geïnteresseerden.

Historiek

Care for Life is sedert enkele jaren een nieuwe speler in de woonzorgsector. De initiatiefnemers zijn actief op meerdere terreinen en scoren vooral met het nieuwe concept dat geïnspireerd is vanuit de echte behoeften van de ouderen morgen. Ze zetten hiervoor een marktonderzoek op in samenwerking met Vlerick Management School (Universiteit Leuven Gent). Deskundigen uit de zorgsector, mensen van alle leeftijden en potentiële bewoners van de meegroeicampus® werden uitgebreid bevraagd. Internationaal onderzoek leverde bijkomende inzichten op. De uitbouw van het concept wordt ondertussen sterk gewaardeerd op Vlaams niveau. Zo is er ondermeer een stevig wetenschappelijk technologisch dossier dat alle facetten voor het welzijn van de bewoner concreet in kaart brengt. Ook werd op vlak van ruimtelijke ordening, op vlak van sensibilisering van levenslang wonen en op vlak van welzijn, de nodige erkenning gegeven vanuit de bevoegde Ministers en hun kabinetten. Een alternatieve en heel concrete aanpak voor de vergrijzing van de bevolking is hier meer dan ooit aan de orde.

Nieuws

Het gemeentebestuur van Sint-Truiden is heel fier dat het vernieuwende woonzorgconcept als eerste op haar grondgebied wordt gelanceerd. Zowel in de aanloop naar de ontwikkeling van een ruimtelijk uitvoeringsplan, als de verdere detailbesprekingen met alle betrokken partijen van de stadsdiensten, werd steeds actief meegezocht naar de best mogelijke realisatie op het domein Peten te Velm. De aflevering van de bouwvergunning is de kers op de taart. Het werk is nu verder aan de initiatiefnemers die met hun ploeg van deskundigen op diverse vlakken instaan voor de realisatie. Naast de interne werking zijn de besprekingen met diverse zorg- en technische partners in volle uitvoering. De zichtbare werken (inzet van bouwdeskundigen) starten heel binnenkort.

Meegroeicampus

De meegroeicampus kadert in het verhaal van de vergrijzing van de bevolking. Zowel op Vlaams niveau als op niveau van de Provincie (denken we aan het Koepelplan Zorgstrategische Planning Ouderenzorg Limburg) spreken de cijfers boekdelen. Alleen nog maar met de volledige uitvoering van de meegroeicampus Velm wordt slechts voldaan aan 5 % van de extra behoeften aan woon- en zorgvoorzieningen in de provincie Limburg voor de volgende 5 jaar.

Recente enquêtes in Vlaanderen geven aan dat 92 % van de Vlamingen verkiest weg te blijven uit een klassieke rusthuisomgeving als hij of zij enigszins de keuze heeft. De wens naar autonomie en hoger comfort van ouder wordenden scoren hierbij bijzonder hoog.

Daarom worden op de meegroeicampus alle facetten waar enige bekommernis van de toekomstige bewoner tegenover staat grondig bestudeerd. In samenwerking met vele deskundigen werden alternatieven uitgewerkt.

De campus zal ontwikkeld en uitgebaat worden op maat van de bewoner. Het ‘à la carte’-concept wordt aangeboden zowel op vlak van zorg als op het vlak van huisvesting. Het uitgangspunt dat iedereen, zij het volledig zorgonafhankelijk, zij het zwaar zorgbehoevend, op het domein kan wonen legt de klemtoon op een thuisomgeving waar autonomie en comfort voorop staan en maakt het aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden. Hierdoor wordt op maatschappelijk vlak een enorme meerwaarde gecreëerd. Bijzonder is ook dat dit aanbod betaalbaar zal zijn voor de doorsnee burger.

Op donderdag 28 februari e.k. om 20u wordt een meer gedetailleerde uitéénzetting gegeven in de basisschool van Velm. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de initiatiefnemers of het stadsbestuur van Sint-Truiden.
Build for Life