Algemeen

Woningmarkt onvoldoende voorbereid op vergrijzing

Het overgrote deel van de Nederlandse bouwwereld is van mening dat de Nederlandse woningmarkt de toename van het aantal senioren nog niet aankan. Van de verschillende sectoren zijn de architecten het meest stellig. Een kleine 80% van hen denkt dat Nederland met de huidige woningvoorraad de vergrijzingsgolf niet aan kan. Installateurs zijn nog het minst pessimistisch. Van hen denkt 54% dat de Nederlandse woningmarkt er nog niet klaar voor is. Domotica wordt door een groot deel van de bouw gezien als dé oplossing om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis onder verschillende partijen in de bouwsector.

Het staat al lange tijd vast dat Nederland de komende decennia overspoeld zal worden door een golf van vergrijzing. Het CBS schat dat het aandeel van de bevolking dat 65 jaar of ouder is, zal groeien van 15% in 2008 tot een piek van maar liefst 25% in 2038. Dit heeft ook gevolgen voor de bouwsector. Senioren willen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, maar hebben daar wel vaak aangepaste huizen voor nodig. De huidige woningmarkt is daar nog niet voldoende geschikt voor, aldus de ondervraagde bouwbedrijven.

Architect minst positief
Met name de architecten vinden dat de woningmarkt nog niet klaar is voor de toename van het aantal senioren. Van deze groep is 79% het (zeer) oneens met de stelling dat de Nederlandse woningmarkt inmiddels voldoende is voorbereid op de vergrijzingsgolf. Ook klussenbedrijven (74%) en de handel (70%) zien nog geen heil in het huidige woningbestand voor senioren. Hoewel aannemers B&U, afbouwers en installateurs wat minder stellig zijn, is nog steeds een meerderheid van deze bedrijven het oneens met de stelling.

Nederlandse woningmarkt onvoldoende voorbereid op vergrijzingsgolf (in %)

Bron: Bouwkennis, december 2007

Domotica dé oplossing voor de vergrijzingsgolf
Domotica is dé oplossing voor het probleem op de woningmarkt voor senioren. Dat is de stelling die is voorgelegd aan verschillende bedrijven in de bouwwereld. Het blijkt dat een groot deel van de ondervraagde bedrijven het wel met deze stelling eens is. Met name bedrijven in de handel (64%) zien in domotica de woonoplossing voor ouderen. Ook bijna de helft van de installateurs is het (zeer) eens met de stelling. Dat de installateur vertrouwen heeft in domotica is een belangrijk gegeven. Zij zijn namelijk degene die de domotica zullen installeren in het huis.

Bij ontwerp al rekening houden met domotica
Opvallend is dat van de aannemers B&U slechts een derde denkt dat domotica ouderen in staat stelt langer thuis te blijven wonen. Ook onder de architecten zijn de meningen verdeeld. Hoewel 43% het (zeer) eens is met de stelling, vindt maar liefst 19% domotica geen oplossing. Architecten en aannemers spelen een bepalende rol in het begin van het bouwproces. Domotica heeft een grotere kans van slagen als er al vroeg in het proces rekening wordt gehouden met het toevoegen van toepassingen. Voor de definitieve doorbraak zullen architecten en aannemers dus overtuigd moeten raken van de meerwaarde van domotica.

Is domotica de oplossing om ouderen langer zelfstandig te laten wonen? (in %)

Bron: Bouwkennis, december 2007

Het eerste BouwKennis kwartaalrapport van 2008 heeft als thema 'Wonen en Zorg'. Hier zijn meer artikelen, interviews en onderzoeken in opgenomen die gaan over domotica en ouderenzorg.

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.
Build for Life