Nieuwbouw

Bedrijfsgebouw Aquatreat zet milieubewuste bedrijfsfilosofie verder

Aannemer Mathieu Gijbels kreeg van Aquatreat de opdracht om naar het ontwerp van de architecten van Orens-Van Grimbergen een bedrijfspand op te trekken met een CO2-uitstoot van minder dan 500 ton, waardoor het meer CO2 zal opnemen dan uitstoten. Daarmee doet het bedrijf zijn in 2001 ontvangen onderscheiding als nullozer alle eer aan. In het najaar van 2014 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Geen eenvoudige opdracht

Aquatreat, een bedrijf uit Aarschot dat wereldwijd koelwater, ketelwater, afvalwater en drinkwater behandelt, had door zijn stijgende klantenbestand nood aan een nieuw bedrijfsgebouw met een uitgebreidere infrastructuur. Voor het ontwerp en de bouw daarvan schakelden ze de architecten van Orens-Van Grimbergen en aannemer Mathieu Gijbels nv in. Het zou echter geen doordeweekse opdracht worden: het gebouw moest voldoen aan een CO2-plafond van minder dan 500 ton. Ter vergelijking: een traditioneel industriegebouw stoot ongeveer het vierdubbele uit. Maar Orens-Van Grimbergen en Mathieu Gijbels waren een logische keuze. “Zowel aannemer als architecten hebben de nodige expertise in groene bedrijfsgebouwen,” verduidelijkt Jan Vandersypen, de man die in 1976 Aquatreat oprichtte.

Natuurlijke elementen bieden oplossingen

Om aan zo’n lage CO2-uitstoot te komen moet echter met de duurzaamste materialen en via de nieuwste technologieën gewerkt worden. Zo is de structuur van het pand volledig in hout om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, worden de labo’s en kantoren passief en zullen de productie- en opslagruimtes een E-peil van minder dan 40 hebben. De machines in de productieruimtes zullen draaien wanneer de zonnepanelen veel stroom opwekken, en bovendien wordt een deel van het dak voorzien voor vegetatie. En natuurlijk kon het niet anders dan dat ook het regen- en afvalwater in het gebouw zelf gezuiverd en hergebruikt worden, via verdamping en condensatie in een glazen piramide.

Lees verder op Architectura

Ook interessant