Bedrijfsnieuws

Mathieu Gijbels wint GreenLight Award 2013

Nv Mathieu Gijbels mocht van de Europese Commissie de GreenLight Award 2013 ontvangen. Het bedrijf verbruikt 75 % minder voor de verlichting van hun twee productieateliers en staat daarmee op de eerste plaats in België. Tussen bedrijven als AB Inbev, Quick, Brussel Airlines NV, Bayer Hispania, Vinci Park, Banque de France, ABN AMRO en WinTo GmbH stond Gijbels op Europees niveau op de tweede plaats.

Uit een selectie van 230 bedrijven wiens dossier goedgekeurd werden, werden 9 awards uitgereikt op een conferentie in Brussel over wetenschappelijke ondersteuning van de groei en werkgelegenheid in de EU. Een mooie prestatie van aannemersbedrijf Mathieu Gijbels dat tussen enkele klinkende namen staat zoals AB Inbev, Quick, Brussel Airlines NV, Bayer Hispania, Vinci Park, Banque de France, ABN AMRO en WinTo GmbH. Met 75% staat Mathieu Gijbels in België op nummer één wat betreft energiereductie, in Europa nemen ze plaats twee in beslag. Enkel Banque de France deed beter met 78%.

Energiereductie van 75 %
Vanuit de filosofie “wie zelf energie-efficiënte gebouwen realiseert, moet zelf ook bewust met energie-efficiëntie omgaan” heeft Mathieu Gijbels samen met Encon een relightning programma opgestart.Encon uit Genk was verantwoordelijk voor de nulmeting en de nameting, en de conceptontwikkeling van het doorgedreven relightning programma voor de productiesites in Ellikom en Opglabbeek.

“We hebben zowel het staalatelier in Ellikom, als ons aluminium atelier, de plooihal en de magazijnen volledig uitgerust met een nieuw besturingssysteem waardoor we nu 75% energie besparen. Goed voor een besparing van 228.000 KWuur per jaar”, aldus Jan Tegenbos, Kwaliteit-veiligheid- en milieu verantwoordelijke bij Mathieu Gijbels. “Concreet installeerden we: speciaal ontworpen lichtarmaturen met hoge reflectiecoëfficiënt met een elektronische sturing, super efficiënte ecolampen, daglichtsturing en aanwezigheidsregistratie. We hebben nu zelfs 250 lux lichtintensiteit waar we voor het project slechts 170 lux per werkplek haalden. De totale investering bedraagt 76.000 euro met een terugverdientijd van 2,8 jaar”.

Lees verder op Architectura
Build for Life