Nieuwbouw

Atech en Gijbels bouwen administratief gebouw voor EFC

Het industrieterrein van Zolder en Lummen heeft een nieuwe blikvanger. EFC, een bedrijf met twintig jaar ervaring en talrijke Europese referenties in lucht- en vloeistoffiltratie, investeert voortdurend in innovatie en het opleiden van een vakkundig team. Het afgeleefde, onopvallende bedrijfsgebouw stond dus in schril contrast met de bedrijfsgeest. Op hun terrein aan de oprit naar de E313 ontwierp Atech architecten een markant nieuw kantoorgebouw dat hun dynamiek zou visualiseren. Mathieu Gijbels nv bracht de constructie tot een goed einde.

Het bestaande L-vormige gebouw, dat zowel kantoren als magazijn huisvestte, was na twintig jaar intensief gebruik aan een grondig onderhoud en uitbreiding toe. De L-vorm werd vervolledigd tot een vierkant en dient nu enkel als magazijn. Aan de straatzijde werd een nieuw administratief gebouw ingeplant, dat met zijn drie verdiepingen boven de omgeving uit rijst. Het was dan ook de bedoeling een 'baken' te bouwen, dat vanop de aanpalende wegen goed zichtbaar zou zijn.

Dynamiek en kleurenspel
Het basisvolume is een kubus, waarvan verschillende delen vervolgens in- en uitgeschoven zijn. Deze verschuiving suggereert beweging en refereert naar de voorbijzoevende auto's op de snelweg. Het is echter niet enkel een esthetische beslissing: op deze manier worden de binnenruimtes gemoduleerd om grotere vergaderruimtes en kleinere kantoren te bekomen. Bovendien worden oversteken gecreëerd die dienen als balkons voor de bovenliggende en zonwering voor de onderliggende ruimtes. De gevelbrede raampartijen geven het geheel een luchtige look en zorgen voor overvloedig natuurlijk daglicht in de kantoren.

Binnenin zijn de kantoren geschikt rond een centrale trap- en liftkoker, zodat het plaatsverlies voor circulatie minimaal is. Ook hier is openheid troef: de verschillende ruimtes zijn hoogstens van elkaar gescheiden door een plafondhoge glazen deur. Zowel in het interieur als in de gevel is gespeeld met wit, zwart en rood, de drie kleuren uit het logo van EFC. Zo is de trap- en liftkoker bv. rood geschilderd. De gevel is een mix van wit pleisterwerk en zwarte gevelpanelen, met rode accenten. Zwarte gevelpanelen vergen wel extra aandacht naar afwerking toe, aangezien ze thermisch zwaar belast zijn. Om de lijnen strak en recht te houden, werden de hoeken verstevigd met galva plaatjes.

Lees verder op Architectura