Verbouwen

Bart Lens verbouwt watertoren

Een ambitieus project dat twee jaar duurde wordt nu afgerond. De bestaande en lichtjes schuin staande watertoren van Lembeek uit 1927 krijgt een nieuw leven als woning. Het belangrijkste aspect van dit project is de combinatie van het oude gebouw en de hedendaagse architectuur die men toepast. Een trend die wel vaker voorkomt de laatste tijd. Maar onder begeleiding van architect Bart Lens werden een aantal bijzondere technieken gebruikt.

Het bijkomende gebouw dient als verticale ontsluiting van de bestaande watertoren. Beide torens zijn via een glazen overgangsgedeelte en betonnen prefab bordessen met elkaar verbonden. Op de bovenste verdieping, in het voormalige reservoir, wordt een zwembad voorzien met zicht op het omliggende landschap. De bestaande toren is al sterk aanwezig in het landschap. Met de bijkomende toren wil men de identiteit van de twee volumes behouden en elkaar versterken.

Verticale woonruimtes
De vloeroppervlakte per verdieping is zeer beperkt. Om een ruimtelijke generositeit te behalen heeft Bart Lens ervoor gekozen de verschillende woonruimtes verticaal te ontwikkelen: woonkamer en bibliotheek gaan in elkaar over, waarbij de bibliotheek als hangende passerelle is georganiseerd in een dubbele hoge ruimte. Op de keukenverdieping wordt de originele betonnen wenteltrap behouden en geïntegreerd in het ontwerp.

Lees verder op Architectura

Ook interessant