Verbouwen

Studioschaeffer verbouwt watertoren

Studioschaeffer Architecten heeft de monumentale watertoren ‘Hof van Delft’ in Rijswijk met een aantal reversibele ingrepen verbouwd tot woning. Deze zomer is het project opgeleverd.

Bij de verbouwing van de watertoren tot woning stond Studioschaeffer Architecten voor de opgave in de betonnen kolos een sfeervol en licht interieur te maken. Met diverse reversibele ingrepen, zoals het maken van twee verticale daglichtopeningen in de gevel, het toevoegen van een verdiepingsvloer en een glazen kern, is een woning gerealiseerd die de monumentale waarde van de constructie zoveel mogelijk intact laat.

De watertoren die Studioschaeffer Architecten mocht verbouwen is in 1911 geopend en heeft tot 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van ‘de Vlietstreek’. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Studioschaeffer Architecten heeft deze monumentale trap in het ontwerp centraal gezet.

In de open ruimte is een verticale glazen kern gepositioneerd. In deze kern zijn het trappenhuis, de overloop, het toilet en een bergruimte geplaatst. De materialen, die in deze glazen kern gebruikt zijn, zijn staal, aluminium en glas en refereren aan de voormalige industriële functie van het gebouw.

Lees verder op Architectenweb.nl