Architectuur

Architect Bart Lens en LENS°ASS in Witte Zaal Gent

Het Kunstencentrum deSingel in Antwerpen biedt met het project 35m³ een kans aan startende architecten, jonge ontwerpers die net hun eigen bureau hebben opgestart of die nog werkzaam zijn bij andere bureaus. Een vaststelling! De generatie die ongeveer tien jaar actief is valt volledig uit de boot. Zij zijn geen startende architecten meer en hebben nog niet de bekendheid van de grotere bureaus.

Vanuit dit perspectief opteerde de Witte Zaal om haar beleid architectuurexposities te profileren. Binnen het beperkt aanbod van architectuurtentoonstellingen in Vlaanderen wil de Witte Zaal juist deze generatie een kans geven om haar werk en denkwereld aan een breder publiek te presenteren.

Drie jaar geleden bracht de Witte Zaal het werk van Tomas Nollet & Hilde Huyghe. Twee jaar geleden kon men in deze ruimte het werk bewonderen van uapS uit Parijs, het bureau van Anne Mie Depuydt en Erik Van Daele. Begin 2007 kreeg Wim Goes de gelegenheid zijn visie en werk te presenteren.
De vierde in deze reeks is architect Bart Lens / Lens°Ass.

Na werkzaam geweest te zijn in verschillende bureaus neemt Bart Lens in 1995 de beslissing zijn eigen bureau op te starten Less°Ass. Met de verbouwing van een voormalig postkantoor in Hasselt tot winkelruimte DONUM nam Bart Lens op een overtuigende wijze zijn plaats in binnen de actuele architectuurscène in Vlaanderen. In 2003 verscheen bij Lannoo het eerste overzicht van het werk waarbij niet werd gekozen voor een traditionele chronologische presentatie maar voor het groeperen volgens een nagestreefde intensiteit o.a. qua sfeer en materiaalgebruik.

Het werk van Less°Ass getuigt gelijktijdig van een sterk conceptuele benadering en van een beheersing van de gekozen materialen, zowel in zijn gebouwen als in zijn vele designprojecten. Recent won hij ook een aantal wedstrijden, o.a. de uitbreiding van het stadhuis in Maldegem, een opvangtehuis “de ark” voor delinquenten jongeren in Hasselt, een basisschool in Sint Gilles en een auditorium voor het Departement Architectuur Sint Lucas Gent. Less°Ass werkt samen met het bureau A2O en Jürgen Mayer Architects uit Duitsland aan het nieuw Justitiegebouw in Hasselt.

Lens°Ass won in China de “textile design award”, 2006, Sjanghai. De expositie brengt ook het werk dat werd gemaakt voor bedrijven als Royal Boch, Santens, Nico, Eden, Wolters, en Symo.

In het najaar 2007 startte Less°Ass met een tweede vestiging in Brussel.

Praktisch
De tentoonstelling gaat door in Witte Zaal, Posteernestraat 64, 9000 Gent
Witte Zaal is open van dinsdag tot vrijdag van 12.30u tot 18.00u en op zaterdag van 14.00u tot 17.00u
De tentoonstelling loopt nog tot en met vrijdag 29 maart 2008