Duurzaam Bouwen

Bussum krijgt duurzaamste kantoorgebouw van Nederland

In Bussum komt het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland te staan. Het volledig CO2-neutrale project omvat een te renoveren watertoren en een nieuw te bouwen paviljoen. Het pand voorziet in de eigen energiebehoefte door onder meer de toepassing van warmtekrachtkoppeling. De transparante nieuwbouw meet 3.000 m2 verdeeld over 3 bouwlagen en wordt door een sluis met de toren verbonden.

Het plan is ontwikkeld door het Bussums Watertoren Collectief, dat gevormd wordt door Bob Custers van Vocus-Architecten en Michiel Haas van NIBE. Het project heeft na voltooiing een Milieu-Index-Gebouw (MIG) van 640, `veruit de hoogste waarde in Nederland`, zegt Custers. De rijksoverheid heeft vastgesteld dat als een gebouw een MIG van 200 of hoger heeft er sprake is van duurzaam inkopen.

Vanwege de ligging in natuurgebied is ervoor gekozen om de bouw zoveel mogelijk prefab uit te voeren. Het betonnen skelet van het paviljoen wordt opgebouwd uit prefab elementen in combinatie met kanaalplaatvloeren. De liftconstructie wordt ter plekke opgebouwd uit vierkante prefab betonnen segmenten. Door de compacte manier van bouwen bedraagt de bouwtijd volgens Custers slechts één jaar. Het project moet voorjaar 2010 zijn afgerond.

Gebaseerd op: Cobouw