Zonwering

BEN Challenge #6: Maak je woning hittegolfproof

BEN Challenge #6: Maak je woning hittegolfproof
We hebben allemaal graag veel daglicht binnen en dus kiezen we voor grote ramen, liefst met zo smal mogelijke raamprofielen. Maar wie dan de zon vrij spel laat, krijgt in een goed geïsoleerd en luchtdicht huis op hete dagen bijna onvermijdelijk te maken met oververhitting. En eens de warmte binnen zit, krijg je ze maar moeilijk buiten.

Met zonwering aan de buitenkant van je ramen houd je de zonnestralen tegen nog voor ze de ramen bereiken. Screens zijn tegenwoordig bijzonder populair. Ze zorgen ervoor dat het binnen niet opwarmt, zonder dat je het zicht op buiten verliest.

Wie op zeker wil spelen, combineert buitenzonwering met inbraakveilige en insectenwerende nachtkoelingsroosters. Overdag de screens naar beneden en ’s nachts je woning op een passieve, natuurlijke manier ‘spoelen’ met koelere lucht: het is niet alleen een energie-efficiëntere oplossing, het levert ook een veel aangenamer gevoel dan koelen met airco.

Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering

Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering

In tegenstelling tot de zuiderse landen bouwen wij mét de zon. Wij voorzien grote glasoppervlakten met een zongerichte oriëntatie, om zoveel mogelijk te profiteren van warmte en licht. In de winter en in het tussenseizoen is dat mooi meegenomen. Maar tijdens de zomer kan in een huis waarvan een zongerichte gevel voor 50% uit niet-zonnewerend glas bestaan, de kamertemperatuur bij gesloten ramen al vlug stijgen met 10 °C. Dat betekent dat het bij een buitentemperatuur van 25 °C binnenshuis al snel 35 °C kan worden. Om dan afdoende verkoeling te brengen, is zonnewering meer dan welkom.

Bij zonneweringen wordt een onderscheid gemaakt tussen binnenzonnewering en de buitenzonneweringssystemen. Buitenzonwering is veruit het efficiëntst.

Lees meer...

Voor elk type raam de best passende buitenzonwering

Voor elk type raam de best passende buitenzonwering
Ramen met minimalistische profielen? Hoekvensters? Een schuifraam of een platdakvenster? Renson heeft voor elk type raam de best passende buitenzonwering. Zo ben je zeker van een aangenaam binnenklimaat. Het hele jaar door.
Lees meer...

Ook interessant