Nieuwbouw

BEN Challenge #1: Een duidelijk financieel plan voorkomt verrassingen

BEN Challenge #1: Een duidelijk financieel plan voorkomt verrassingen
Als je wil bouwen, begin je uiteraard met het correct inschatten van je spaargeld en het bedrag dat je ouders of grootouders je willen toesteken. Maar zelfs al sta je er financieel goed voor, toch is de kans groot dat je een lening zal moeten afsluiten.

Wacht niet tot de plannen van je huis al getekend zijn alvorens met de bank te gaan praten. Het is heel belangrijk dat je ruim vooraf een beeld hebt van het totale kostenplaatje van een eigen woonst. Zo weet je hoe ver je financieel kan springen, kom je niet voor verrassingen te staan, en houd je na de maandelijkse afbetaling van je krediet nog genoeg geld over om comfortabel te leven.

Hoe je BEN-woning financieren?

BEN Challenge #1
De bank zal je een antwoord geven op al je financiële vragen. Welk bedrag moet je nog lenen? Hoeveel kan en wil je maandelijks afbetalen? En over welke looptijd? Wat zijn voor jou de interessantste financieringsmogelijkheden? Een vaste of een variabele rentevoet? En – ook heel belangrijk – wat zijn al de andere kosten waarmee je rekening moet houden? Denk bijvoorbeeld aan het ereloon van een notaris en een architect. Als je al die bijkomende kosten bij elkaar optelt, kom je aan een aanzienlijke som. Het bedrag dat je zal moeten lenen, zal dus hoger zijn dan louter de kostprijs van je woning.

Lees meer...

Bereken zelf het financiële totaalplaatje op axabank.be

BEN Challenge #1
Je wil bouwen? Fantastisch idee! Waag de sprong! Maar die sprong is toch veiliger als je weet hoe ver je kan springen. Ken je wel het financiële totaalplaatje? Dat is niet zo evident, zo blijkt uit een enquête die AXA Bank uitvoerde bij 1.000 Belgen tussen de 22 en de 35 jaar. De helft van de bevraagden geeft aan dat ze geen duidelijk zicht heeft op alle kosten die bij de bouw van een eigen woning komen kijken. En slechts 1 op 3 kan een correcte inschatting maken van het ‘reservepotje’ dat ze opzij moet kunnen houden. Worden vaak over het hoofd gezien: de kosten voor de brandverzekering, de dossierkosten bij de bank, de kosten voor de schuldsaldoverzekering, de registratierechten en de notariskosten.

Twee jaar geleden lanceerde AXA Bank haar online tool ‘kopen of huren?’ Nu is daar een online simulatietool bijgekomen: “wat kan ik kopen?” Hiermee is het mogelijk je financiële mogelijkheden in te schatten en zelf het financiële totaalplaatje te berekenen.

De simulatietools op www.axabank.be zijn beschikbaar voor zowel klanten als niet-klanten. Klanten kunnen in homebanking nog een stap verder gaan en een financieel plan inclusief gepersonaliseerd tarief berekenen. Daarna kunnen ze met een bankagent een afspraak maken voor uitgebreid financieel advies.

Lees meer...

Ook interessant