Vastgoed

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november
De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend: vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand gebouwd voor 2001 een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Om snel te anticiperen op deze nieuwe wetgeving gaat Century 21 een samenwerking aan met het offerte- en afsprakenplatform van Rocketflow. Via dat property tech of vastgoedtechnologie-platform kan je eenvoudig en snel een afspraak maken om asbest in je woning in kaart te laten brengen.

Via het Rocketflow platform kan je, in eerste instantie via een Century21-kantoor, op minder dan een minuut een afspraak maken om je huis te laten nakijken op asbest. Die inventaris gebeurt via een door de OVAM erkende asbestdeskundige.

“Wat het platform uniek maakt, is dat het intelligente offerte- en planningssoftware bevat die gebruikt wordt door de bedrijven die de asbestinspecties uitvoeren. Zo biedt Rocketflow zonder wachttijd een prijs op maat van het specifieke gebouw en verschillende mogelijke tijdslots aan de gebouweigenaar”, zegt Mitchell Cap, managing partner van venture studio Uncapped, het bedrijf achter Rocketflow.

“Volgens OVAM zouden in Vlaanderen alleen 2,8 miljoen woningen asbesthoudende toepassingen bevatten. Gegeven de gezondheidsrisico’s veroorzaakt door asbest is dit een probleem waar wij graag mee onze schouders onder zetten. Bovendien sluit deze samenwerking aan bij onze strategie om mensen zowel digitaal als in onze kantoren volledig te ontzorgen”, aldus Olivier Laporta, CEO van Century 21 Benelux.

Ook wanneer een beveiliging of verwijdering van asbest nodig is, biedt het platform een oplossing. “Het probleem voor gebouweigenaars en kopers gaat natuurlijk verder dan enkel het in kaart brengen. Is er asbest aanwezig in de woning en wil je daar als verkoper of koper iets aan doen, dan bezorgen wij een offerte voor de verwijdering”, zegt Cap.

Dat deze samenwerking er nu komt is geen toeval. In het kader van het Actieplan Asbestafbouw wil de Vlaamse Regering zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in kaart brengen in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001. Daarom zijn op 1 april de ministeriële besluiten getekend die stipuleren dat er een inventarisatieplicht komt bij verkoop. Einde april zijn deze besluiten gepubliceerd en vanaf einde november 2022 moet er een asbestattest beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte (compromis) of van de verkoopovereenkomst. Zo weet de koper voor aankoop of er asbest aanwezig is in de woning.

“Met deze samenwerking willen we als grootste vastgoednetwerk in België snel anticiperen op deze nieuwe wetgeving, opdat zowel onze CENTURY 21 agenten én alle eigenaars een passende oplossing hebben om aan deze extra plicht te voldoen”, aldus Olivier Laporta.

Ook interessant