Vastgoed

VCB wil dat energieprestatie belangrijkere rol speelt bij woningaankoop

VCB wil dat energieprestatie belangrijkere rol speelt bij woningaankoop
De Nationale Bank verplicht sinds kort de banken in ons land om het energieprestatiecertificaat (EPC) op te vragen bij het afsluiten van een woonkrediet. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) gaat het om een belangrijke stap in de nodige renovatiegolf. Niet alleen doet het EPC de kopers nadenken over de noodzakelijke energetische ingrepen aan de woning, ook helpt dit de banken hun kredietverlening te koppelen aan de energieprestatie van het aangekochte vastgoed. De VCB schuift als volgende stap naar voren dat de banken ook de middelen of de kredietcapaciteit van de kandidaat-kopers in rekening brengen om binnen de vijf jaar de nodige energetische werken uit te voeren. Dat maakt de woning waardevaster, verhoogt het wooncomfort en is goed voor het klimaat.

Voor renovatiegolf is de aankoop cruciaal moment

Maar liefst 2,9 miljoen woningen voldoen niet aan de energiedoelstellingen die Vlaanderen zou moeten halen in 2050. Dat is 95 % van het Vlaamse woningenbestand. Een verdrievoudiging van het renovatieritme en vooral ingrijpende energetische werken dringen zich daarom op. De overdracht van de woning naar een nieuwe eigenaar is cruciaal voor de verhoopte renovatiegolf: indien telkens binnen de vijf jaar een grondige renovatie volgt, dan is 90 % van de woningen energiezuinig tegen 2050. Voor elke woning geeft het energieprestatiecertificaat goed weer welke ingrepen nodig zijn om de woning energiezuinig te maken.

Verfijnde kredietverlening

De eigen financiële inbreng die banken vragen aan particulieren bij een hypothecaire lening kan een bijkomende hinderpaal vormen voor een grondige renovatie. De VCB stelt daarom voor dat kredietverleners zich niet louter baseren op de waarde van een woning bij de aankoop, maar dat zij daarnaast rekening houden met de middelen en de kredietcapaciteit van de kandidaat-kopers om binnen de vijf jaar de woning ook energiezuinig te maken. Een energiezuinige woning is immers waardevaster. Zo vermijden de banken dat zij te veel krediet verstrekken aan de financiering van slechte woningen. Bovendien zal dit bijdragen aan een prijsvorming die - meer dan vandaag het geval is - gebaseerd is op de kwaliteit van de woning.

Incentives

Momenteel worden heel wat bestaande woningen aangekocht zonder dat daarop een grondige renovatie volgt. Eventuele renovaties blijven doorgaans beperkt tot kleinere ingrepen waarvoor geen vergunning nodig is. De VCB wijst erop dat dit niet alleen jammer is voor de energieprestaties. Bij grondige renovaties is het asbestvrij maken van woningen ook een belangrijk aandachtspunt. Door grondige renovaties te stimuleren zoals de VCB dit voorstelt, slaat Vlaanderen dus twee vliegen in één klap: de energiedoelstellingen 2050 komen dichterbij, en er wordt een stap gezet richting een asbestvrij Vlaanderen. Bovendien heeft de Vlaamse regering dit jaar niet alleen de energiepremies verhoogd en kunnen nieuwe eigenaars vanaf dit jaar renteloos een renovatiekrediet aanvragen, ook voorziet zij nu een premie voor asbestverwijdering.

Bekijk het webinar over de vernieuwde premies op de Bouw & Wonen videozone.

Ook interessant