Woonleningen

Eén op de twee renovatieleningen bestemd om woning 'groener' te maken

Eén op de twee renovatieleningen bestemd om woning 'groener' te maken
In 2020 maakten nog meer gezinnen gebruik van de historisch lage rente om hun woning te renoveren. Bij Belfius was één renovatielening op twee bedoeld om het huis of appartement veiliger en/of energiezuiniger te maken. Dat is 6 maal meer dan 5 jaar geleden! Een trend die Belfius ook dit jaar volop wil blijven steunen met een bodemrente van 1,25% op de groene leningen vanaf 1 maart 2021, ongeacht het bedrag en de looptijd.

2020 was opnieuw een recordjaar voor renovatieleningen. Dit geldt in het bijzonder voor leningen die bedoeld zijn om de energieprestaties van de woning te verbeteren en zo meteen ook de energiefacturen en de CO2-uitstoot te verlagen. Bij Belfius was zelfs één op de twee renovatieleningen in 2020 een ‘groene’ lening. Dat is een stijging met 34% t.o.v. 2019 en 6 maal meer dan 5 jaar geleden. Het gemiddeld ontleend bedrag voor een groene renovatielening was 11.423 EUR voor een gemiddelde looptijd van 73 maanden, tegenover 17.492 EUR en een gemiddelde looptijd van 87 maanden voor een gewone renovatielening.

Met de nog lagere rentevoet die vanaf maandag ingaat, wil Belfius in 2021 nog meer Belgen aanmoedigen om energiebesparende investeringen te doen en hen op die manier helpen hun facturen te verlagen en hun ecologische afdruk te verkleinen.

Eerste grootbank om het renteloos renovatiekrediet van de Vlaamse overheid aan te bieden

Begin januari lanceerde Belfius als eerste grootbank het renteloos renovatiekrediet van de Vlaamse overheid. Via dit krediet kunnen nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen of appartementen gelegen in het Vlaamse Gewest, aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een Vlaams renteloos renovatiekrediet afsluiten, op voorwaarde dat zij de energieprestatie van de woning of het appartement binnen de vijf jaar aanzienlijk verbeteren. Net als voor de gewone hypothecaire lening betaalt de klant de interesten en kapitaalaflossingen aan de bank, maar hij krijgt de betaalde interesten voor zijn Vlaams renovatiekrediet jaarlijks terugbetaald, onder de vorm van een rentesubsidie, via het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).

Negen klanten op tien opteren voor een vaste rentevoet

Belgen mogen dan een baksteen in de maag hebben, zij willen boven alles ook zekerheid hebben. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat meer dan negen klanten op tien bij Belfius opteren voor formules met een vaste rentevoet en constante terugbetalingen.

In 2020 bedroeg de gemiddelde looptijd van een nieuwe woonlening bij Belfius 20 jaar. Het gemiddeld bedrag dat wordt geleend voor de aankoop van een woning of appartement bedroeg 195.417 EUR. Dit gemiddeld bedrag is over de laatste 3 jaren met 15% toegenomen Voor de bouw van een woning beloopt het gemiddeld geleend bedrag 217.169 EUR, een stijging van 8% tegenover 3 jaren terug. Het gemiddeld bedrag van een hypothecaire lening voor renovatiewerkzaamheden steeg de voorbije 3 jaar met 10% en komt vandaag uit op 51.817 EUR euro. De gemiddelde leeftijd waarop kredietnemers een woonkrediet afsluiten is 39 jaar. Ongeveer 2 op 5 kredietnemers zijn jonger dan 35 jaar.

Twee maanden gratis Belfius app-normale woonverzekering

Naar aanleiding van Batibouw biedt Belfius een korting die overeenkomt met twee maanden gratis woonverzekering op de eerste totale jaarpremie voor elk nieuw contract dat wordt afgesloten tussen 1 maart en 30 april 2021. Deze korting geldt voor zowel eigenaars als huurders en is van toepassing op alle onderschreven opties in de polis (o.a.de familiale verzekering).

Elk gezin is uniek en elke woning ook. Daarom is de Belfius app-normale woonverzekering modulair en kiest de klant zelf zijn eigen dekking in functie van zijn specifieke situatie. Behalve een ruime basisdekking van alle essentiële behoeften biedt de app-normale woonverzekering een hele waaier aan facultatieve waarborgen om tegemoet te komen aan ieders behoeften (optie Media, Tuin, Zwembad, Business, Werken, …). Met – voor bepaalde opties – de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende tegemoetkomingslimieten in geval van schade maar altijd met de garantie nooit onderverzekerd te zijn. En daarbovenop: tot 20 % korting voor nieuwe nulenergie- of passieve gebouwen.

De app-normale woonverzekering werd van meet af aan bedacht als een 100% digitale verzekering en kan dus – maar hoeft niet – volledig digitaal in de Belfius-app onderschreven worden. Dankzij de chatBot MyBo kan de klant ook snel en eenvoudig, online, 24/7, schade aangeven en nadien de evolutie van zijn dossier op zijn smartphone volgen.

Van de zoektocht naar je droomwoning tot offertes voor isolatie of verwarming

Als vooraanstaande kredietverlener, verzekeraar en digitale voorloper wil Belfius een echte “all round” partner zijn voor zijn klanten en hen op een unieke manier begeleiden in alle fasen van hun vastgoedprojecten, inclusief voor niet-financiële aspecten. Zo kunnen de meer dan 1,5 miljoen gebruikers van de Belfius-app sinds eind 2020 in dezelfde geïntegreerde digitale omgeving zowel de duizenden koop- en huuradvertenties van Immovlan consulteren, als kredieten of verzekeringen op maat van hun behoeften afsluiten, of (gratis) beroep doen op het Jaimy-platform om bekwame, beschikbare en betrouwbare vakmannen te vinden voor hun reparatie, onderhouds- of renovatiewerken, bijvoorbeeld om energie te besparen via de installatie van zonnepanelen of het vervangen van een oudere verwarmingsketel door een (groenere) hoogrendementsketel. Nieuw bij Jaimy is nu ook dat men kan kiezen om ofwel in contact te komen met verschillende vakmannen (zodat je offertes kan vergelijken), ofwel onmiddellijk een afspraak te boeken met het bedrijf dat de werken komt uitvoeren.

Ook interessant