Verbouwen

Je woning renoveren? Stel een stappenplan op

Heb je een woning gekocht die je wil renoveren? Is je woning nog perfect bewoonbaar, maar wil je ze hier en daar wat opfrissen? Loop je al enkele jaren rond met het idee om je woning een flinke opknapbeurt te geven en heb je eindelijk besloten om aan de slag te gaan? Wat de reden ook is, een verbouwing is geen project om licht op te vatten en snel-snel te plannen!

Het vraagt immers enige organisatie en heel wat voorafgaand onderzoek en denkwerk. Het is dan ook aangeraden om een stappenplan op te stellen als je geen belangrijke stappen wil overslaan en geen tijd en geld wil verliezen, wat je project zou ondermijnen. Je weet niet hoe je moet beginnen? Geen paniek! Wij hebben de weg uitgestippeld die je bij een verbouwing moet volgen. Volg de gids!

Controleer de basisvoorzieningen

Elke woning is uniek. Daarom kan de omvang van een renovatie sterk variëren naargelang de kenmerken van je woning. Sommige renovaties zijn oppervlakkig, andere redelijk complex, en nog andere lijken op het eerste gezicht een formaliteit, maar blijken heel wat ingewikkelder dan gedacht. Om de omvang van de werken correct in te schatten, moet je de aanwezige installaties voor elektriciteit, verwarming en sanitair laten controleren.

Want als je elektriciteit niet aan de normen voldoet en je sanitair verouderd is, zou het onverstandig zijn om de installaties niet te vernieuwen. Aan een duurzame verbouwing zijn bovendien heel wat voordelen verbonden! Als je niet wil investeren in energiezuinige installaties, vergeet dan niet dat je renovatie op het vlak van energieprestatie moet voldoen aan een aantal technische vereisten. Deze normen verschillen per gewest.

Heb ik voor mijn verbouwing een bouwvergunning nodig?

Wil je een veranda aan je woning bouwen? Het dak verhogen om de zolder in te richten? Let dan op, want daar heb je wellicht een stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Over het algemeen moet een bouwvergunning aangevraagd worden voor structurele werken of voor ruwbouwwerken die de vorm en stijl van de woning duidelijk wijzigen. Nogmaals, ruimtelijke ordening is een gewestelijke bevoegdheid, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de voorschriften en reglementering in jouw gewest.

Stel een lijst op van alle werken en maak een onderscheid tussen het noodzakelijke en het bijkomstige

Zodra je alles weet over de uit te voeren werken, de verschillende energienetten van je woonplaats en de eventuele bouwvergunning en bijhorende voorschriften, heb je alle informatie die nodig is om je plan op te stellen. Enkele tips daarvoor:

Begin met op te schrijven wat je wil veranderen: altijd al een inloopdouche willen hebben? Welaan dan, voeg hem toe aan je plan!

Zet de werken daarna in volgorde van belangrijkheid: wat wil je gerust laten vallen voor de inloopdouche van je dromen?

Geef aan wat nog kan wachten en wat niet: is je keuken nog in orde, maar staat je badkamer op instorten? Dat komt goed uit, want je hebt net in een catalogus de perfecte douche gezien…

Denk op lange termijn: wil je van je garage een repetitieruimte maken? Denk dan eerst aan de gevolgen van zo'n wijziging en stel jezelf de juiste vragen: is mijn hobby (of die van m'n kind) een bevlieging? Bestaat de kans dat we ooit een tweede wagen kopen en de garage nodig zullen hebben?

Vergeet niet dat de werken een welbepaalde volgorde moeten hebben: afbraak, renovatie (ruwbouw), inplanting (schachten en leidingen), gevel (indien nodig), isolatie, plafond, ondervloer, vloerbedekking en/of wandbekleding, timmerwerk en, als afwerking, schilderen.

Is ontwerpen niks voor jou? Geen paniek, er zijn genoeg apps waarmee je interactieve plannen van je woning kan maken!

Prijzen en offertes vergelijken

Wanneer je renovatieplan klaar is, moet je de kosten berekenen. Om een idee te hebben van de kosten van de werken is het goed om:
  • Materialen en technieken te vergelijken
  • Raad te vragen aan vrienden en familie
  • Eén of meerdere beurzen (Batibouw, Batireno, enz.) te bezoeken
  • Te kijken naar de algemene klantentevredenheid
  • Minstens 3 offertes per werkpost te vragen, als er zaken zijn die je door een vakman wil laten doen
  • In geval van een complexe verbouwing raad of een offerte te vragen aan een aannemer of architect

Bouw een veiligheidsmarge in

Als je alle showrooms hebt bezocht, verzamel dan alle informatie en budgetteer één voor één alle posten. Als je twijfelt tussen twee materialen (bijvoorbeeld kurk of hout voor de vloer) of twee offertes, stel dan meerdere ramingen op, met telkens één van de opties. Bouw telkens een veiligheidsmarge van 10 à 15% in.

Hoe zit het met de premies?

Als je hebt besloten om de isolatie te verbeteren, de gevel aan te pakken, het buitenschrijnwerk te vervangen, het dak te vernieuwen of zonnepanelen te plaatsen, kom je mogelijk in aanmerking voor premies die de kosten van je werken zullen drukken. Maar let op: de premies verschillen per gewest en je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Lees dus altijd de voorwaarden voor je met je werken begint!

Informeer bij je bank voor een lening

Zo zijn we al bij de laatste stap voor de start van de werken: de financiering. Beschik je over voldoende financiële middelen om alles contant te betalen? Goed voor jou! Heb je niet het geld om de werken te financieren? Dan moet je naar de bank gaan. Als je al een hypothecaire lening hebt, ga dan eerst naar je eigen bank. Die zal doorgaans meer geneigd zijn om je nog een lening te geven. Maar het is raadzaam om ook bij andere banken aan te kloppen en te zien wat zij te bieden hebben. In theorie heb je drie mogelijkheden: een persoonlijke lening, een uitbreiding van je woonkrediet en een renovatielening.

De laatste rechte lijn

Je hebt een lening gekregen om de werken te financieren? Dan rest je nog maar één ding: starten met de werken! Toch nog enkele tips vooraf:

  • Als je met een vakman wil werken, laat je dan bijstaan door iemand die er wat van kent. Vertrouw op de feedback van eerdere klanten, maar ook op je gevoel. Let erop dat je een duidelijke offerte krijgt en dat de prijzen niet te hoog of te laag zijn. Zet afspraken op papier en informeer naar de dienst na verkoop. Coördineer de werken, controleer of alle punten zijn afgewerkt, aarzel niet om aanpassingen te vragen en vooral, betaal de laatste schijf pas wanneer je weet dat alles is uitgevoerd zoals je het had gevraagd.
  • Als je de verbouwing zelf wil uitvoeren, zorg er dan voor dat je alle gereedschap hebt, overweeg om duurder materiaal te huren en werk in stappen. Als je voor bepaalde taken niet genoeg ervaring hebt, aarzel dan niet om de hulp in te roepen van iemand die er meer van kent dan jij. Ga nooit zelf aan de slag met elektriciteit of sanitair en laat werken met bros materiaal (graniet, blauwe hardsteen, ...) over aan een vakman.
  • Voorzie in beide gevallen altijd, ook wanneer de werken niet zo groot lijken, een tijdelijk onderkomen. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie of je indien nodig enkele dagen of weken bij hen kan logeren.

Ook interessant