Stappenplan golfplaten dak vervangen

  NL   17 februari 2022 Bron: Bouw & Wonen
Stappenplan golfplaten dak vervangen
Is jouw golfplaten dak aan vervanging toe? Heb je een oude schuur staan die je wilt gaan opknappen? Dan dien je op een aantal zaken te letten. Allereerst is het belangrijk dat je weet wanneer het schuurtje gebouwd is. Is dit voor 1994 gebeurd? Dan is de kans groot dat er asbest gebruikt is. Hierdoor dien je voorzichtig met de sloop om te gaan.

Het golfplaten dak vervangen is dan niet iets wat je helemaal zelf kunt doen. Laat bijvoorbeeld een inventarisatie van het asbest doen en het asbest verwijderen, alvorens je het golfplaten dak gaat vervangen.

Is er asbest dat verwijderd moet worden?

Als je asbest tegenkomt in of op oude schuur, is het belangrijk dat je erg voorzichtig te werk gaat. Het is mogelijk om asbest tegen te komen in gebouwen die voor 1994 gebouwd zijn. Een asbest dak kan beschadigd worden door weersinvloeden en mos. Hierdoor kunnen er asbestvezels vrijkomen. Deze zijn kankerverwekkend, waardoor het asbest verwijderd moet worden.

Zie je asbest? Doe een inventarisatie

Heb je een dak waar asbest in zit? Doe dan in eerste instantie een inventarisatie om te kijken hoe ver het is verspreid. Hierom is het goed om een professionele inventarisatie te doen. Wanneer het namelijk een klein beetje asbest betreft, kun je ervoor kiezen om het zelf te verwijderen. Als het echter een grote hoeveelheid asbest is, moet je het professioneel laten verwijderen om schade aan je gezondheid te voorkomen. Vervolgens kun je verder aan de slag om de schuur te slopen en het golfplaten dak te vervangen.

Wanner maak je een sloopmelding?

Er zijn enkele aspecten waar je op moet letten als je een schuur gaat slopen. In eerste instantie is dat asbest. Als er asbest aanwezig is in de oude schuur, is het verplicht om een sloopmelding te maken. Daarnaast moet je ook een sloopmelding maken als het sloopafval meer dan 10m3 is. De sloopmelding kun je doen op de website van Omgevingsloket. Ook kun je de melding maken bij de gemeente met het formulier van het Omgevingsloket.

Nieuw materiaal voor het dak bepalen

Wil je je oude schuur renoveren? Dan ontkom je er niet aan om de materialen te gaan bepalen voor de schuur. In veel gevallen is het een goede optie om het dak te leggen met golfplaten. Het voordeel van deze golfplaten is dat ze enorm duurzaam zijn. Ze gaan gemakkelijk jarenlang mee. Daarnaast is het voor iedere schuur geschikt en zijn ze brandveilig. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor vuurwerk dat uit de lucht komt vallen tijdens oud & nieuw. Tot slot glijdt het water erg gemakkelijk van het dak af. Hierdoor zijn de golfplaten perfect voor afdakjes en vochtregulatie.

Een golfplaten dak laten leggen door de specialist

Een schuur renoveren kan een groot project worden. Eerst moet je al het asbest laten verwijderen, vervolgens moet je de schuur slopen en daarna moet je ook nog een geheel nieuwe schuur bouwen. Gelukkig is hier een goede oplossing voor. Je kunt er namelijk gemakkelijk voor kiezen om de nieuwe schuur te laten bouwen door de specialist. Hier zijn verschillende voordelen aan verbonden.

De vakman weet namelijk precies hoe hij de schuur moet bouwen. Hierdoor is de kans op fouten veel kleiner en weet je ook zeker dat de juiste materialen gebruikt worden. Heb je een speciaal ontwerp? De specialist kijkt graag met je mee om de bouw te voltooien. Hierdoor hoef je zelf niet in de weer en ben je verzekerd van een mooi eindresultaat!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo