Nieuwbouw

Golfplaten dak maken: tips en mogelijkheden

Golfplaten dak maken: tips en mogelijkheden
Golfplaten zijn een veel gebruikt soort dakbedekking. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en gemakkelijk zelf te monteren. Wil jij binnenkort een golfplaten dak maken? Lees dan het onderstaande artikel met tips en handige informatie eens door.

Toepasmogelijkheden

Golfplaten worden hoofdzakelijk toegepast als dakbedekking. Het is bijvoorbeeld ideaal voor schuren, stallen, loodsen, kantoorpanden, bedrijfshallen, carports, garages en tuinhuisjes. Voor de juiste montage is het wel belangrijk dat het dak schuin afloopt.

Soorten golfplaten

Voor iedere toepassing is er een geschikt soort golfplaat beschikbaar. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende materialen. Denk aan stalen golfplaten, kunststof golfplaten (zoals PVC) en vezelcement golfplaten. Ieder soort heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Tip 1: Maak gebruik van golfplaatschroeven

Monteer het golfplaten dak met speciale golfplaatschroeven of golfplaatnagels en bevestig ze door de top van de golf. De schroeven zijn voorzien van een afdichtingsring en de nagels van een soort plastic kapje om lekkage te voorkomen. Bij het gebruik van kunststof golfplaten kun je de schroefgaten het beste eerst voorboren met een bredere boor, zodat de golfplaat nog een beetje kan uitzetten.

Tip 2: Begin aan de onderkant met monteren

Begin altijd aan de onderkant met het plaatsen van de golfplaten. Zo kun je de platen op elkaar leggen en laten overlappen. Zorg ervoor dat de dakconstructie stevig is en dat de balken de juiste afstand hebben. De ideale afstand is afhankelijk van het soort golfplaat en de hellingshoek van het dak. Check dit dus even van tevoren.

Tip 3: Overlap de golfplaten

Zorg ervoor dat de golfplaten boven elkaar minimaal 15 cm overlappen. In de breedte kun je de afstand van minimaal één golf aanhouden. Deze kun je gemakkelijk over elkaar heen leggen. Vergeet niet dat de platen ook aan de onderkant en zijkant van het dak een paar centimeter moeten uitsteken.

Tip 4: Maak de rij af met een nokstuk

Heeft het dak een nok? Monteer dan meteen de eerste rij golfplaten aan de andere kant van het dak en plaats het nokstuk. Ga daarna pas verder met de volgende rij.

Tip 5: Werk het dak af met windveren

Als het golfplaten dak helemaal klaar is, kun je het afwerken met windveren aan de kopse kanten. Hiermee bescherm je het dak tegen harde windvlagen. Je maakt de zogenaamde windveren door twee latten van multiplex haaks op elkaar te schroeven. Vervolgens maak je ze vast aan het dak. Schroef ook hierbij weer door de top van de golf.