Vastgoed

Actieplan Samenleven in drie Residenties in Willebroek

Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting heeft een actieplan gelanceerd om de leefbaarheid in en rondom de Residenties Schoondonk, Herselaar en Groenlaar te vergroten door de kans op overlast en sociale onveiligheid te verkleinen. Sleutelwoorden daarbij zijn communicatie, sensibilisering, betrokkenheid en sociale mix.

De Residenties zijn gelegen binnen de wijk Willebroek-Stad, die naast de 300 appartementen van de Residenties nog zo’n 530 andere sociale huurwoningen heeft, naast 90 voormalige sociale huurders die eigenaar zijn geworden. Het leefbaarheidsplan voor de Residenties kadert dus in een globaler plan voor de hele wijk.

Met vele gezinnen samenleven op een beperkte oppervlakte is niet gemakkelijk zonder goede afspraken. Het vermijden van sluikstorten, geluidsoverlast en vuilmaken van de publieke ruimtes is een verantwoordelijkheid van iedereen. Volkshuisvesting blijft dit strikt bewaken.

Om de kans op overlast en sociale onveiligheid te verkleinen, heeft Volkshuisvesting een leefbaarheidsplan opgesteld.

Het hoofddoel op korte en middellange termijn is het verhogen van de leefbaarheid in en rondom de Residenties. De belangrijkste doelstellingen zijn:
  • streven naar sociale vermenging
  • realiseren en verbeteren van gemengde netwerken
  • verbeteren en verhogen van de betrokkenheid van de bewoners t.o.v. hun woonomgeving
  • verbeteren van de dialoog tussen huurder en verhuurder
  • verderzetten van de preventieve individuele begeleiding voor huurders met specifieke problemen

Volkshuisvesting onderneemt de volgende acht concrete acties:
  1. Vernieuwing van de wijk
    De volgende jaren zal de wijk helemaal worden vernieuwd. Volkshuisvesting zal in de vernieuwde wijk opnieuw een ontmoetingscentrum voorzien dat kansen tot ontmoeting biedt. Zo kunnen er lokale gemengde contacten en netwerken ontstaan. In de vernieuwde wijk zal de publieke ruimte verstandig aangelegd worden, met voldoende rust- en ontspanningsmogelijkheden. Kindgerichtheid is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt ook voldoende buurtgroen voorzien.

  2. Buurtlokaal Herselaar
    Op het gelijkvloers van residentie Herselaar is er een buurtlokaal. Volkshuisvesting stelt dit buurtlokaal graag ter beschikking van groepen bewoners die een positieve bijdrage willen leveren om de leefbaarheid ter hoogte van de residenties te verhogen.

  3. Nieuw spreekuur
    Vanaf woensdag 4 september 2013 zal onze maatschappelijk assistent Ben Foqué van 14u tot 15u spreekuur houden in het buurtlokaal in de residentie Herselaar. Alle buurtbewoners die leefbaarheidsproblemen willen melden, zijn dan van harte welkom. Dat kan natuurlijk ook tijdens de gewone openingsuren van Volkshuisvesting.

  4. Bemiddeling
    Bij ernstige probleemsituaties worden huurders uitgenodigd voor een gesprek of vindt er een huisbezoek plaats. Via bemiddeling wordt naar een oplossing gezocht. Wanneer gespecialiseerde hulp nodig is, verwijst Volkshuisvesting door naar de gepaste instantie. Als alle bemiddelingspogingen uitgeprobeerd zijn, wordt het huurcontract verbroken.

  5. Sorteren huishoudelijk afval / sluikstorten
    Sluikstorten is absoluut niet aanvaardbaar. Wanneer sluikstorten wordt vastgesteld, probeert Volkshuisvesting de identiteit van de sluikstorter te achterhalen. In samenwerking met intercommunale Igemo, de gemeentediensten en de politie blijft Volkshuisvesting gerichte acties houden en krijgen overtreders een boete.

  6. Overleg met de politie
    Volkshuisvesting bespreekt met de politie van Willebroek alle overlastproblemen die de leefbaarheid in gevaar brengen. Er wordt afgesproken wie welke initiatieven neemt. Die initiatieven worden periodiek geëvalueerd en verbeterd.

  7. Onthaalbeleid nieuwe bewoners
    Vanaf september 2013 krijgen alle nieuwe huurders van Volkshuisvesting een onthaalmap. In die map zit onder meer het reglement van inwendige orde waarin de regels rond leefbaarheid zijn bepaald. Ook de uitleg over de manier van afvalbehandeling, rust en veiligheid, poetsplicht, bergingen en garages zijn in de map voorzien. Verder worden nuttige contactgegevens meegegeven om klachten rond leefbaarheid te kunnen doorgeven aan de bevoegde instanties.

  8. Bewonersparticipatie
    Volkshuisvesting zal in het najaar 2013 en het voorjaar 2014 twee initiatieven nemen om de bewonersparticipatie te verhogen. Concreet denken we aan een buurtfeest en een sensibiliseringsactie rond sluikstorten en sorteren van afval. Volkshuisvesting zorgt voor de coördinatie en de financiële ondersteuning.

Ook interessant