Vastgoed

Volkshuisvesting gaat in zee met twee dynamische ontwerpteams

Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting gaat samenwerken met twee nieuwe ontwerpteams: Lien Servaes en Michaël Van de Velde i.s.m. Sarah Bijttebier enerzijds en bureau TV OS met Otsoe Oke Verdonckt en Gordan Cengic anderzijds. De schetsontwerpen van beide teams kwamen als beste uit de bus na een onderhandelingsprocedure waarbij 10 architecten(bureaus) uitgenodigd waren. Er werd gemikt op zowel lokale bureaus uit Willebroek als nieuwe beloftevolle architecten uit de omgeving. Volkshuisvesting mocht verschillende waardevolle inzendingen ontvangen.

Beide teams zullen elk een aaneengesloten rij van zes woningen in de wijk Willebroek-stad vervangen door in totaal 14 woningen, waarbij twee appartementen voor mensen met een fysieke beperking worden voorzien. Naast de realisatie van de twee grote masterprojecten in de Tuinwijk en Willebroek-stad, blijft Volkshuisvesting ook de komende jaren verder inzetten op kleinschalige renovatie en vervanging, zowel in Willebroek zelf als in de deelgemeenten.

De twee ontwerpteams hebben al ervaring met sociale huisvesting. Ze hebben een bijzondere en eervolle vermelding gekregen in de architectuurwedstrijd voor jonge ontwerpers Mijn Huis Mijn Jonge Architect, georganiseerd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De schetsontwerpen dienden rekening te houden met de kwaliteits- en betaalbaarheidsnormen van de Vlaamse overheid. Als extra meerwaarde voegden de ontwerpers een stedenbouwkundige inbedding en een toekomstperspectief voor de wijk toe. De ontwerpen werden ook beoordeeld op toepassing van de principes van milieuvriendelijkheid en energiezuinig bouwen.

De ontwerpen worden eind juni bij de VMSW ingediend voor financiering en uitvoering in 2014.

Met dit nieuwe samenwerkingsverband bouwt Volkshuisvesting verder aan een hedendaags kwalitatief en betaalbaar aanbod van sociale huurwoningen in Willebroek.

Ook interessant