Huisvestingsmaatschappijen besparen ruim 1,2 mln op energiefactuur

  BE   18 juli 2013 Bron: VVH Verstuur
In navolging van het grote succes van de vele groepsaankopen energie organiseerde VVH, de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, een groepsaankoop elektriciteit en aardgas voor sociale huisvestingsmaatschappijen (SHMs). Dankzij de schaalgrootte (41% van het sociale huurpatrimonium) biedt Electrabel hen gas en elektriciteit aan een zeer gunstig tarief. Voor aardgas zelfs lager dan het sociaal tarief. Het gevolg is onder meer een daling van de huurlasten voor energie.

Groepsaankoop energie: besparing meer dan 1,2 miljoen euro

De 20 deelnemende sociale huisvestingsmaatschappijen vertegenwoordigen 60.761 woningen of 41 procent van het totale sociale huurpatrimonium in Vlaanderen. Doordat energieleveranciers een groot pakket potentile klanten op een dienblaadje aangeboden krijgen, kunnen zij een zr scherpe prijs aanbieden. Van alle energieleveranciers kon Electrabel na openbare aanbesteding het goedkoopste tarief aanbieden.

Lagere kosten voor aardgasverbruik

De aardgasprijs geldt voor afnamepunten in de collectieve stookplaatsen van sociale woongebouwen, de wooneenheden tijdens leegstand en de kantoren of bijgebouwen van de sociale huisvestingsmaatschappij. Voor aardgas ligt het tarief dat Electrabel biedt zelfs lager dan het sociaal tarief. Voor de grootste Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij zal dit een besparing van meer dan 400.000 euro over 27 maanden betekenen. Ook de andere deelnemende huisvestingsmaatschappijen zullen fors besparen, afhankelijk van hun verbruik.

Lagere elektriciteitskosten

In de gemeenschappelijke delen van sociale woongebouwen wordt het elektriciteitsverbruik bepaald door de verlichting van de traphallen, de voeding voor de liften, de veiligheidsuitrusting, de ventilatie enz. Ook hier kon Electrabel een zeer lage prijs bieden waardoor de sociale huisvestingsmaatschappijen op jaarbasis duizenden euros zullen kunnen besparen, opnieuw afhankelijk van de grootte van het patrimonium van de SHM en het verbruik.

Lagere huurlasten

Het gevolg van deze besparing is onder meer dat in de huurlasten die de huurders moeten betalen de energiekost voor de gemeenschappelijke delen zal dalen, afhankelijk van het verbruik en het aantal woningen dat de SHM beheert.

Deelnemende sociale huisvestingsmaatschappijen:

 1. ABC cvba (Antwerpen/Gent)
 2. Cv Dewaco-Werkerswelzijn (Aalst)
 3. cv Nieuw Sint-Truiden
 4. De Ideale Woning Antwerpen
 5. De Voorkempen (Sint-Job-in-t Goor)
 6. Denderstreek (Aalst)
 7. Eigen haard (Herentals)
 8. Gezellige Woningen (Bornem)
 9. Goedkope Woningen (Aarschot)
 10. Hasseltse Huisvestingsmaatschappij
 11. Helpt Elkander (Waregem)
 12. Ons Dak (Maaseik)
 13. Providentia cvba (Asse)
 14. Volkshaard Gent
 15. Volkshuisvesting Willebroek
 16. WoninGent
 17. Woonhaven (Antwerpen)
 18. Woonmaatschappij Ijzer & Zee (Veurne)
 19. Woonpunt Mechelen
 20. Woonpunt Zennevallei (Halle)


Lees ook:

Verstuur
 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Hypotheek.be
 • Loxone
 • bouwinfo