Vastgoed

21 nieuwe sociale woningen in Merksem

Na 2 jaar bouwen heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen in de Heirmanstraat een nieuw huurcomplex. Vanaf mei nemen hoofdzakelijk 65-plussers er hun intrek. Het gebouw staat vlak naast dienstencentrum ’t Dokske van het Zorgbedrijf Antwerpen. Daarom is ervoor gekozen om de meeste woningen aan senioren te verhuren. Dat is mogelijk door het gemeentelijk toewijzingsreglement van de stad Antwerpen. Belangrijkste voorwaarde om een appartement aan senioren te mogen verhuren, is de aanwezigheid van een dienstencentrum op maximum 250 meter wandelen.
`Alle appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers`, zegt Liesbeth Homans, voorzitter van Woonhaven Antwerpen. `De appartementen met 1 slaapkamer hebben een inloopdouche, de anderen hebben een ligbad. Het gebouw is ook grotendeels drempelloos, zodat onze bewoners zich gemakkelijk kunnen voortbewegen door het gebouw en hun woning`, zegt Homans. Grotendeels drempelloos, want 4 van de 21 appartementen zijn alleen via een trap bereikbaar. Die woningen worden logischerwijs niet aan senioren verhuurd.

De grootte van de appartementen varieert tussen de 55 en de 80 m², afhankelijk van het aantal slaapkamers en de ligging in het gebouw. Op het dak staat een zonneboiler om het sanitair water voor te verwarmen. Daardoor moet er minder gas verbruikt worden wat voordelig is voor de bewoners. Er is ook een gemeenschappelijke schotelantenne voorzien waardoor persoonlijke antennes overbodig zijn. Het gebouw is een ontwerp van architecten Denies-D’Hollander.



De woningen worden in de eerste plaats verhuurd aan zittende huurders. “We zijn met heel wat renovaties bezig, waardoor onze huurders moeten verhuizen”, zegt voorzitter Homans. “Natuurlijk zoeken we voor iedereen een oplossing. Naar dit gebouw willen we vooral 65-plussers die nu in te renoveren gebouwen op Luchtbal en Rozemaai wonen, laten verhuizen. Zij hebben voorrang om te verhuizen. Als er nog plaats over is, kijken we naar onze reguliere wachtlijst.” De marktwaarde, of hoeveel de appartementen op de privéhuurmarkt waard zijn, bedraagt in dit complex voor een 2-slaapkamerappartement 551 euro. “Maar dat is niet de prijs die onze huurders betalen. Uit berekeningen blijkt dat de meeste bewoners voor dergelijk appartement rond de 345 euro per maand gaan betalen. Daar zit 90 euro voorschot bij voor de huurlasten en centrale verwarming, dus de eigenlijke huurprijs is 255 euro”, besluit Homans.