Woonleningen

Aantal hypotheekaanvragen in Nederland stijgt in februari met 45 procent

Aantal hypotheekaanvragen in Nederland stijgt in februari met 45 procent
Het totale aantal hypotheekaanvragen is in februari met 45 procent gestegen in vergelijking met januari dit jaar. Deze forse stijging is een kentering (+36 procent) ten opzichte van het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen drie maanden. Zo is met name het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning vorige maand flink gestegen (+44 procent), blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Dat geldt vooral voor jonge huizenkopers tot 35 jaar; meer dan de helft van het aantal aanvragen kwam uit deze leeftijdscategorie (56 procent). Volgens De Hypotheker lijkt zich een voorzichtig herstel van de woningmarkt af te tekenen, maar is het nog te vroeg om te spreken van stabilisatie.

Vooral in de provincies Overijssel (+72 procent), Friesland (+71 procent) en Noord-Holland (+64 procent) was sprake van een bovengemiddelde stijging van het totale aantal hypotheekaanvragen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dalende huizenprijzen. Hoewel de stijging van het aantal hypotheekaanvragen significant is, ligt het totale aantal aanvragen in februari op de helft van het niveau in februari 2022. Toen stond het aantal aanvragen vanwege de snel oplopende hypotheekrente op recordhoogte, mede doordat veel huiseigenaren besloten hun hypotheek over te sluiten. Ook is er na een aantal maanden van opeenvolgende prijsdalingen weer sprake van een lichte stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning. In januari lag dit bedrag nog net onder de grens van drie ton (299.768 euro); in februari steeg dit met 3,7 procent naar 310.937 euro. Daarbij komt de verwachting van experts dat de huizenprijzen in 2023, mede door de stijging van de hypotheekrente, met zo'n 6 procent dalen. De huidige stijging van het aantal hypotheekaanvragen, het gemiddelde hypotheekbedrag en de dalende huizenprijzen kunnen erop duiden dat de woningmarkt enigszins aan het stabiliseren is. Het is echter volgens De Hypotheker nog voorbarig om te concluderen dat hiermee daadwerkelijk een keerpunt is bereikt.

"Na een forse dip in de afgelopen maanden is het totale aantal hypotheekaanvragen in februari weer flink gestegen. Ondanks het licht gestegen gemiddeld hypotheekbedrag weten vooral jonge huizenkopers vaker een passende woning te vinden. Zij houden weliswaar rekening met de nog steeds hoge huizenprijzen en hogere rente, maar zijn vaak al langere tijd op zoek naar een passende woning en zijn vooralsnog bereid dit op de koop toe te nemen. Hoewel we zien dat het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning over de hele linie is toegenomen, is het nog te vroeg om te spreken van stabilisering", benadrukt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Er zijn nog veel onzekerheden die de ontwikkelingen op de huizenmarkt beïnvloeden. Zo wordt de economie nog steeds afgeremd door de oorlog in Oekraïne en is de inflatie vorige maand naar 8 procent gestegen. Beleggers houden er daarom rekening mee dat Europese Centrale Bank de beleidsrente in maart en mei opnieuw zal verhogen wat impact heeft op de hypotheekrente. Een stijgende hypotheekrente heeft negatieve invloed op de maximale leensom voor huizenkopers. Deze optelsom van factoren maakt het moeilijk te voorspellen wanneer de huizenmarkt zich zal herstellen."

Jonge huizenkopers profiteren ondanks hogere maandlasten van verruiming woningaanbod

Hoewel de maandlasten door de stijgende hypotheekrente flink zijn gestegen, neemt het aantal hypotheekaanvragen onder jonge huizenkopers nog steeds toe. Dit is volgens De Hypotheker mede te danken aan de verruiming van het woningaanbod; een trend die dit jaar waarschijnlijk zal doorzetten. Zo zetten veel doorstromers hun huis eerst te koop voordat zij op zoek gaan naar een volgende woning. Woningbezitters kunnen namelijk profiteren van de verhuisregeling, waardoor zij hun huidige lagere rente (deels) kunnen 'meeverhuizen'. Ook ruimen steeds meer grote beleggers het veld, nu zij 10,4 procent overdrachtsbelasting moeten betalen en steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Minister De Jonge heeft daarnaast een pakket met maatregelen aangekondigd, waarin hij voorstelt de huren deels te reguleren, wat kan betekenen dat op termijn veel huurwoningen verkocht worden.

Lees hier meer over de Nederlandse huizenprijzen in vijf vragen.

Ook interessant